5 трика, с които ще се отървете от плодовите мушици


5 трика, с които ще се отървете от плодовите мушици
Снимка: iStock

Ако попитате някой, който някога се е сблъсквал с плодови мушици у дома, той ще ви каже, че те са колкото досадни, толкова и трудни за справяне. Ето защо трябва да разберете какво ги привлича на първо място. Плодовите мушици нямат зъби, така че разчитат на течност, за да оцелеят. Със своите антени те могат да надушат аромата на узрели плодове, зеленчуци, алкохол и сладки напитки от километри. Въпреки че сладките аромати са най-очевидните привличащи средства, има и други нехранителни продукти, които също ги привличат, особено мокри почистващи препарати. Ето как да се справите с тях.

Поправете мрежите на прозорците си

Плодовите мушици са малки, което ги прави лесни за влизане дори през най-малките отвори - особено тези около прозорците ви. Едно от първите неща, които хората трябва да направят, за да предотвратят огнища, е да имат работещи комарници с дребна мрежа. Освен това, мнозина забравят да запечатат пролуките около прозорците си, особено тези около климатиците.

Не съхранявайте плодове и зеленчуци върху плота

Както молците със светлината, плодовите мушици са привлечени от плодовете. Ето защо не трябва да държите продуктите си на плота, освен ако не са измити и запечатани добре.

Почистете дълбоко каналите и кофите за боклук

След като плодовите мушици са проникнали в жилищното ви пространство, най-добре е да приложите дълбоко почистване на кухнята, за да премахнете всички условия, благоприятни за тяхното развитие. Почистете кухнята, канализацията и кофите за боклук с вряла вода.

Направете капан с ябълков оцет

Тъй като плодовите мушици не могат да устоят на миризмата на оцет, можете да направите домашен капан, за да намалите популацията им. Налейте малко ябълков оцет в чаша и покрийте отвора с найлоново фолио и ластикПробийте малки дупки в пластмасовия капак, за да влязат плодовите мушици – те няма да могат да излязат заради стъклото.

Или капан с веро

Можете да направите подобен домашен капан за плодови мухи с оцет и препарат за съдове. Добавете няколко капки препарат за съдове в купа с оцет и я оставете непокрита на плота си. Верото намалява повърхностното напрежение на оцета, така че мухите ще потънат и ще се удавят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама