6 груби грешки, които съсипват кухненските уреди


6 груби грешки, които съсипват кухненските уреди
Снимка: iStock

Правилното използване на домакински уреди не е ядрена физика. Обикновено четем ръководството, но като цяло сме склонни да използваме битовите уреди без много да мислим. А това може да доведе до техния по-кратък живот или незадоволителни резултати. Затова решихме да ви представим грубите грешки, които обикновено допускат много хора.

1. Не изливате водата от ютията след всяка употреба

Ако се грижите за ютията си правилно, можете значително да удължите живота ѝ. Трябва само да следвате няколко прости правила. Първо, препоръчително е да използвате филтрирана вода — това ще спре натрупването на варовик. Второ - добра идея е да изпразвате ютията след всяка употреба. По този начин ще предотвратите образуването на ръжда вътре.

2. Използвате фолио във фурната

Някои от нас са склонни да смятат, че покриването на дъното на фурната с алуминиево фолио е идеалният начин за защита и по-малко чистене. Но в действителност това е доста опасно.

Фолиото не само отразява топлината, което води до прегряване на храната, но също така може да изгори нагревателните елементи на фурната, защото ограничава топлината и въздушния поток.

3. Не чистите котления камък от кафе машината

Кафе машината, както всяка друга кухненска джаджа, също се нуждае от постоянна поддръжка. Независимо от марката и модела, тя изисква почистване на всеки няколко месеца. Необходимо е да се премахне котления камък и да се отстранят остатъците от кафе. Ако не я почиствате редовно, това може да повлияе на вкуса на вашето кафе, правейки го по-кисело.

4. Разклащате тостера, за да паднат трохите

След всяка употреба вътре в тостера неизбежно се натрупват трохи. И излишъкът им не само влияе върху ефективността на устройството, но може да доведе и до пожар. Затова трябва да изключвате тостера от контакта и да отстранявате трохите всеки път, но без да обръщате уреда надолу. Този подход само ще влоши нещата, защото трохите могат да се забият в нагревателните елементи.

5. Плакнете съдовете, преди да ги поставите в съдомиялната машина

Знаете ли, че повечето съдомиялни имат сензори, които отчитат колко са замърсени съдовете и настройват водната струя на нужното ниво? Така че, когато плакнете предварително съдовете си, всъщност може да „заблудите“ съдомиялната си да мисли, че се нуждаете само от леко измиване.

6. Не сменяте филтрите на абсорбатора

Често забравяме за филтрите на аспиратора. А те са предназначени да абсорбират излишната пара и да предотвратят запушването на отдушника от мазнини и частици храна. В зависимост от моделаи честотата на използване, филтрите трябва да се сменят на всеки 6 до 8 месеца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама