6 златни съвета как да избирате мебели за малки стаи (СНИМКИ)


6 златни съвета как да избирате мебели за малки стаи (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Независимо дали декорирате очарователно, но малко студио или имате семеен дом с малка дневна, която се нуждае от креативни решения, най-голямата пречка пред проектирането на малко пространство започва с избора на правилните мебели.

Диван, който е правилно оразмерен за малка площ, може да направи цялата стая да се чувства по-голяма и по-приветлива, докато двойните елементи позволяват на стаята ви да пресече границата между функционалност и стил. Цветът на тези мебели също може да създаде илюзията за повече квадратни метри.

Искате ли да придадете на малкото си пространство нов облик, който да изглежда шик? Споделяме ви 6 златни съвета от интериорните дизайнери как да изберете правилните мебели за малки пространства!

Вижте още: 4 ефективни начина да чистите инокс

1. Планирайте мебелите в аванс

Когато всеки квадратен сантиметър има значение, важно е да разполагате с твърд план за мебели. Прекарайте време, за да измислите пространствен план, който има смисъл. Използвайте хартиено тиксо на пода или кашони, за да видите как се чувства стаята с размерите на мебелите, които сте набелязали. Толкова е важно да използвате всеки сантиметър, но и да го запълните правилно. Тази първа стъпка е адски важна и ще ви спести закупуването на диван, който е твърде голям, харченето за килим, който е твърде малък и т.н.

2. Играйте с мащаба

Не всяко парче трябва да бъде компактно в малко пространство. Забавлението с оразмеряването може да направи стая, на която ѝ липсват квадратни метри, по-интересна. Например, наличието на някои по-големи вещи с няколко по-малки предмета изглежда по-малко натоварено, отколкото много малки парчета, които сякаш „задушават“ пространството.

3. Добавяне на предмети с изявление

Не бива да забравяте да добавите няколко изразителни елемента. Това е, което кара едно малко пространство да „пее“ и което го издига до пространство, което се чувства умишлено декорирано. Ако можете да добавите няколко специални предмета –антична странична маса, красива лампа или декоративни възглавници – това може незабавно да придаде на вашето пространство по-шик усещане.

Вижте още: Кога да извадите цветята на балкона

4. Не прекалявайте

Въпреки че изящните елементи и шарките могат да работят за разширяване на усещането за пространство, със сигурност трябва да избегнете аранжировка, която е прекалено визуално натоварена или възпрепятства въздуха в стаята. Дръжте по-големи, визуално по-тежки предмети като библиотеки или дивани до стената, за да направите пространството да изглежда отворено.

5. Използвайте артикули с двойна функция

Двойното обзавеждане е ключово в малко пространство, където може да нямате място и за акценти, и за мебели за съхранение. „Отоманка“, например, може да работи и като масичка за кафе, и като допълнително място за сядане. Помислете за части, които имат повече от една употреба - два малки табуретки за съхранение могат да стоят един до друг като масичка за кафе или кът за сядане, като същевременно ги използвате за съхранение на одеяла и други предмети.

6. Съчетайте мебелите със стените

Не е нужно да стоите само в неутралната гама, но съчетаването на мебелите със стените създава монохромен вид, който прави малката стая да се чувства по-просторна. Боядисването на стая в един цвят може да направи малкото пространство по-голямо. Изборът на диван в същия нюанс ще му позволи да се слее, вместо да се откроява.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама