7 храни, които НЕ бива да претопляте в микровълнова


7 храни, които НЕ бива да претопляте в микровълнова
Снимка: iStock/Guliver

Случайно изобретена през 40-те години на миналия век, микровълновата печка днес е един от основните кухненски уреди във всяко домакинство. За съвременните домакини това означава удобство при готвенето и претоплянето на храната, но има някои продукти, които не бива да влизат в микровълновата под никакъв предлог. Ето за кои говорим.

6 ДОМАКИНСКИ НАВИКА, КОИТО ВРЕДЯТ НА ДОМА ВИ

1. Варени яйца

Когато загреете варено яйце в микровълновата печка, от водните молекули се натрупва пара, съответно и налягане. Тъй като яйцата имат тънка мембрана и черупка, те не са в състояние да задържат цялото налягане, което почти сигурно ще доведе до много гореща експлозия в микровълновата, чинията или докато отхапвате.

2. Моркови

Въпреки че морковите могат да се готвят в микровълнова фурна, суровите такива, особено тези с кора, могат да бъдат потенциално опасни. Ако морковите не се измият и обелят правилно и има остатъци от пръст, минералите от почвата могат да причинят искри в микровълновата печка, които приличат на дъга. Това явление причинява сериозни щети на вашата печка.

3. Преработено месо

Като цяло преработените меса не са от най-полезните храни, тъй като съдържат голямо количество сол, добавки, химикали и консерванти. Но когато добавите микровълнова радиация към това уравнение, нивата на холестерола ви могат да скочат двойно. Най-безопасният начин да загреете шунка или салам е на скарата или във фурната.

4. Вода

Нагряването на вода със сигурност изглежда като най-простият и безпроблемен метод. Но проучванията показват, че много от случаите на изгаряне идват точно от вода, загрята в микровълновата печка. Електромагнитните вълни причиняват прегряване на водата, което прави водните молекули нестабилни и експлозивни.

5. Люти чушки

Лютите чушки съдържат високи нива на капсаицин, който може да бъде лесно запалим. Когато капсаицинът е изложен на електромагнитните вълни, той започва да пуши и може дори да се запали! От друга страна, само димът, отделен при претоплянето, е лютив и можете да има сериозни последици върху очите.

5 БИЛКИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ГЛЕДАНЕ У ДОМА

6. Пиле

Пилето е най-големият виновник за разпространение на салмонела, особено когато не е правилно приготвено! Когато И тъй като шансовете за равномерно готвене на месото в микровълнова са много малки, има потенциална опасност от бактериално замърсяване. Същото може да се каже и за всички други сурови меса.

7. Домати и доматен сос

Подобно на варените яйца, доматите също могат да причинят експлозия. Поради високото съдържание на течност, те не приемат особено добре натрупването на налягане и много лесно могат да избухнат, оставяйки ви червена бъркотия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама