Как да промените цвета на хортензията (без боя)


Как да промените цвета на хортензията (без боя)
Снимка: iStock

Хортензиите са популярен избор сред градинарите и могат да изпълнят двора с изобилие от красиви цветове в синьо, розово и бяло. Но знаете ли, че е възможно да промените цвета на хортензиите?

Въпреки че е известно, че цветарите променят цветовете на отрязаните цветя с хранителна боя, това не е същото с хортензиите – има малко повече наука. С няколко прости промени и малко търпение ще можете да видите драматична разлика в цвета на листенцата на вашата хортензия.

Кои хортензии могат да променят цвета си?

Хортензиите са огромен род и предлагат разнообразие от цветове на цъфтежа, от свежи бели до тъмно лилави. Въпреки това, ако искате да промените цвета на вашата хортензия от синьо към розово или от розово към синьо, ще трябва да изберете Hydrangea macrophylla, иначе известна като хортензия с големи листа.

Други популярни хортензии, включително Hydrangea paniculata и Hydrangea quericifolia, не следват същата промяна в цвета. И промяната на цвета не се случва с белите сортове Hydrangea macrophyllas, така че проверете кой сорт имате, преди да опитате да коригирате цвета му.

Вижте още: 4 груби грешки при отглеждането на хортензии

Какво кара цъфтежа на хортензия да промени цвета си?

Промяната в цвета на цъфтежа е свързана с нивото на pH на почвата и количеството алуминий, което присъства. Наситеното синьо се получава, когато растението поеме алуминий от почвата - колкото повече алуминий може да поеме растението, толкова по-силно е синьото. Ако обаче растението получи по-малко алуминий, цветът на цветята ще бъде по-розов.

Какво определя колко алуминий 

Киселата почва има по-ниско ниво на pH, което позволява повече алуминий да се абсорбира от растението, което прави цветето по-синьо. Въпреки това, ако хортензията се отглежда в алкална почва, това затруднява абсорбирането на алуминий, което от своя страна създава по-розов цъфтеж.

Какво ниво на pH търсим, за да измерим дали почвата е кисела или алкална? 

Можете да очаквате кисела почва за хортензии да варира между рН 5,2-5,5, докато рН на почвата над 7,0 ще доведе до розови цветя.

Обяснение на pH скалата

Скалата на pH варира от 0 до 14, като 7,0 е неутрално. Нивата, които са 0-6.9 са киселинни, а тези в диапазона 7.1-14.0 са по-алкални.

Вижте още: Защо трябва да тествате pH на вашата почва и как да го правите

Как да промените вашата хортензия от розова на синя

Ако вашият почвен тест е показал, че имате кисела почва и желаете сини цветя, ще трябва да добавите сяра към почвата. Добавете сяра на прах или пелети към почвата преди засаждане, но ако това не е възможно, внесете сярата в почвата около съществуващите растения.

Въпреки това, не очаквайте незабавни резултати, тъй като промяната на pH на почвата отнема няколко месеца. Ако сте добавили изменение към почвата си през есента, цветът няма да бъде очевиден до следващото лято.

След като промените почвата, поддържайте pH с годишно торене с алуминиев сулфат или специални такси за хортензия. Това ще помогне за поддържане на рН на почвата и ще насърчи тъмносините цветя.

Вижте още: Цветята, които НЕ трябва да подрязвате през лятото

Бързо решение

Ако сте нетърпеливи, има бързо решение за промяна на цвета на вашите хортензии от розово на синьо. Напоете течна почва около растението, докато цветните пъпки се образуват в средата на пролетта. Смесете една супена лъжица алуминиев сулфат с 3 литра вода и намокрете почвата около всяка хортензия.

Въпреки това, бъдете внимателни, тъй като прилагането на твърде много алуминий в почвата може да увреди растенията.

Как да промените вашата хортензия от синя на розова

За обратния ефект - да промените вашите хортензии от сини на розови - процесът е подобен, въпреки че добавката е различна. Вместо да добавяте сяра към почвата си, се препоръчва прилагането на селскостопански варовик, известен също като градинска вар или доломит.

Кога и колко често да се прилага добавка

Както при всички торове и градински добавки, винаги следвайте инструкциите на етикета на вашия конкретен продукт, преди да приложите.

Започнете с прилагане веднъж на сезон в началото на пролетта, когато растението започне да се разлиства. Твърде много приложения могат да увредят корените на растенията и потенциално да убият вашите растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама