Не изхвърляйте черупките от великденските яйца, ето какво да направите с тях


Не изхвърляйте черупките от великденските яйца, ето какво да направите с тях
Снимка: Istockphoto

Един въпрос мъчи света години наред: Кое е първото - яйцето или кокошката? По същия начин обаче стои и отговорът на въпроса: Кое е по-полезно - яйцето или черупката му? За ползата от консумацията на яйца знаем много, но днес ще ви представим и невероятните качества на черупките им и 4 причини защо не трябва да ги изхвърляте.

Вижте още: Ето защо всеки път трябва да слагате оцет в пералнята с дрехите

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.

1. Органична тор 

Яйчените черупки със своите 27 елемента са истински склад на минерали, оказващи влияние върху добивите. Те са не само органичен тор, обогатяващ състава на почвата с елементи, необходими за израстването и пълноценно развитие на растенията, но ефективно намаляват киселинността, подобряват структурирането – намаляват плътността, повишават аерацията и водопроницаемостта. Яйчените черупки, начупени на едро, прогонват голите охлюви, за които придвижването по острите им ръбове е опасно. Черупки, които се прибавят на прах към почвата, са изключително полезни заради калция, който съдържат. Той е необходим за нормалното развитие както на корените, така и на надземните части на растенията и при недостиг растежът им се забавя. Друг начин за калциево торене с яйца е да накиснете черупките във вода поне 4-5 дни, за да я минерализират, а след това да я използвате за поливане. Може да поливате и с водата, в която сте варили яйца.

Вижте още: 3 здравословни проблема, които кожата на лицето ви издава

2. Щитовидната жлеза

Черупките от яйцата помагат за подобряване на функцията на щитовидната жлеза.

Ето как да си пригответе тинктура:

Измийте и подсушете 8 яйца. Отделете и натрошете черупките им, които залейте с прясно изцеден сок от 2 лимона. Оставете в хладилник за няколко дни, след това прецедете течността и я налейте в голям стъклен съд с херметическо затваряне. Добавете 1 литър ракия и 1 килограм мед. Затворете и съхранявайте на стайна температура в продължение на седмица, като разбърквате ежедневно с дървена шпатула. Консумирайте по 1 чаена лъжица след всяко хранене.

Вижте още: Хитър трик как да си отгледате пресен лук у дома, без почва

3. За пречистване на кръвта

Измийте и подсушете 5 яйца. Отделете и натрошете черупките им. Залейте с 3 литра вода и оставете в хладилник за седмица. След това прецедете течността и консумирайте от нея по 1 чаена чаша от нея 3 пъти дневно.

4. За здрави кости

Все по-модерно е да се слага чаена лъжичка брашно от яйчени черупки в домашно приготвени здравословни шейкове и смутита. На Запад прах от яйчени черупки се продава в аптеките повече от 40 години. Преди това обаче трябва да се консултирате с лекар, защото прекомерното количество калций може да навреди на сърцето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама