Защо месото винаги трябва да почива след готвене


Защо месото винаги трябва да почива след готвене
Снимка: iStock

Независимо дали печете свинско филе на скара, печете агнешко бутче, или пържите шницел, няколко основни правила важат за готвенето на месо. Едно от тях е да го оставите да почине след готвенето - това е проста стъпка, която често се пренебрегва.

Защо трябва да оставите месото да почива?

Точно както е важно да доведете парче месо до стайна температура, преди да го сготвите, също толкова важно е да го оставите да престои, след като приключите с термообработката.

Вижте още: Ето какви семена да засадите през началото на април

„Когато месото е горещо, соковете са по-течни. Когато нарежете много горещо парче месо, цялата течност ще излезе. Ако го оставите да почива, това позволява на всичко да се отпусне и да преразпредели соковете, което създава по-нежна, по-сочна сърцевина", казва Анджи Мар, съсобственик и главен готвач на Les Trois Cheveux в Ню Йорк.

Колко време да го оставите?

Независимо дали използвате месо с кост или без кост, трябва да оставите месото да почине половината от времето, за което се е сготвило - Ако са били необходими 20 минути, за да се сготви рибай стек, то трябва да почине 10 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама