Доктор от Харвард: Ето какво се случва с мозъка, когато спрете месото


Доктор от Харвард: Ето какво се случва с мозъка, когато спрете месото
Снимка: iStock

Консумацията на месо е необходима за превенция срещу депресия и тревожност, твърди диетологът и психиатър от Харвард д-р Джорджия Еде.

Вижте още: Бомба от витамини: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате

Въпреки нарастващия брой вегетарианци и вегани през последните години, тя твърди, че отказът от месо може да бъде вреден за психичното здраве.

"Мозъкът има нужда от месо. Чуваме, че месото е опасно за цялостното ни здраве, включително и за мозъка. Растенията наистина хранят и пазят мозъка, но истината е, че имаме нужда и от месо" – казва д-р Джорджия Еде.

Тя е категорична, че значението на месото не е свързано само със съдържанието на протеини в него.

"Всички останали хранителни вещества, съдържащи се в месото, са много по-важни. Можете да задоволите нуждите си от протеини с други храни, намиращи се във вегетарианска или веганска диета, но много други основни хранителни вещества е трудно, понякога невъзможно, да се набавят от растения" - казва още лекарят.

Протеините са съставени от химикали, наречени аминокиселини, които изграждат и възстановяват мускулите и костите. Въпреки че животинските продукти като яйца, месо, сирене и кисело мляко са богати на протеини, те могат да бъдат намерени и във веган варианти като леща и броколи.

Д-р Джорджия Еде посочва, че месото е „единствената храна, която съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждаем, в правилната форма и също така е най-безопасната храна за нивата на кръвната захар и инсулина“.

Тези хранителни вещества включват: витамин B12, омега-3 мастни киселини, цинк, холин, желязо и йод.

Витамин B12, например, помага за създаването на червени кръвни клетки и богата на кислород ДНК. Въпреки това, той също е свързан с регулирането на серотонина, който повишава настроението, а ниските нива на серотонин са свързани с повишен риск от депресия и тревожност.

Вижте още: 8 често срещани симптома на дефицит на важния витамин B12

Проучване от 2019 г. предполага, че липсата на витамин B12, който е по-често срещан при веганите, може да увеличи риска от инсулт. Липсата му възпрепятства отстраняването на протеини от кръвния поток, което води до възпаление, което от своя страна увеличава вероятността от увреждане на кръвоносните съдове. Това е ключов рисков фактор за инсулт, пише Daily Mail.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама