Хрупкав сладкиш с ягоди


Хрупкав сладкиш с ягоди
Снимка: supichka.com

В съвременната кухня непрекъснато се търси баланс между вкусно и здравословно, между лесно и впечаляващо. Предложената рецепта за лек сладкиш с ягоди отговаря на всички изисквания - бъз и лесен за приготвяне, съдържа плодове, малко количество захар, а блатът е основно от овесени ядки, което го прави лек и много по-близо до здравословното и балансирано хранене.

Необходими продукти:

2 чаени чаши нарязани ягоди

1 1/3 чаена чаша овесени ядки

2/3 чаена чаша брашно

1/3 чаена чаша захар

1/3 чаена лъжица сол

1/3 чаена лъжица джинджифил

1 супена лъжица нишесте

1 супена лъжица лимонов сок

6 супени лъжици краве масло

2 ванилии

за заливката:

1/2 чаена чаша пудра захар

1 ванилия

2 супени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Разтопявате маслото на водна баня, като го сложите в купа, която поставите в тенджера с вода на котлона. Докато маслото се разтопява смесвате сухите съставки - брашното, захарта, овесените ядки, солта, ванилиите и джинджифила на прах в купа, като ги разбъркате добре. Добавяте разтопеното масло и разбърквате добре, може да си помогнете и с ръце. В мала правоъгълна тава поставяте хартия за печене и разпределяте половината от тази смес, като притискате с ръце, за да покрие добре тавата.

Ягодите нарязвате на парченца и добавяте към тях лимоновия сок. Разпределяте половината от тях върху блата, поръсвате с нишестето и добавяте останалата половина от ягодите. Върху нея пък добавяте и останалата част от сместа с овесените ядки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. След като сладкишът с ягоди е изпечен го изваждате от фурната и с остър нож го нарязвате на парчета.

Заливката на сладкиша е по желание. За да я приготвите в малък съд слагате лимоновия сок, пресятата пудра захар и ванилията. След като сместа заври и се получи гъст сироп с помощта на лъжица го разпределяте върху сладкиша.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама