Основна рецепта за хляб

  • Основна рецепта за хляб
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 16.03.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Едно от най-изкушаващите неща е вкусът и миризмата на току-що изпечен хляб. Ето как можете да си го приготвите сами.

Необходими продукти:

6 1/4 до 6 3/4 чаши брашно (може да използвате бяло, типово, пълнозърнесто)

1 пакетче (7 гр) суха мая

2 1/4 чаши топла вода

3 супени лъжици захар + 1/2 чаена лъжица захар

1 супена лъжица сол

2 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

В голяма купа разтворете сухата мая и 1/2 чаена лъжица захар в топла вода. Оставете, докато се образуват балончета на повърността. Добавете вътре останалата захар, солта и 3 чаши брашно. Разбъркайте. Постепенно прибавете олиото и остналото брашно. Бъркайте до получаването на меко тесто. 

Поставете тестото върху набрашнена повърност и месете, докато стане гладко и еластично, около 8-10 минути. Преместете го в намазненана тавичка, покрийте с фолио и сложете на топло място, докато удвои размера си, 1-2 часа.

Разделете тестото на 2 равни части, оформете по желание и поставете в намазнени тавички. Покрийте хлябовете и отново оставете да втасат.

По ваше желание отгоре може да поръсите сусам, лен или други семена.

Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 30-35 минути. За да сте сигурни, че са добре изпечени, преди да ги махнете от фурната, забодете клечка за зъби - ако при изваждането е суха - значи са готови.

Оставете да се охладят, след което ги извадете от формата.

 

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.