Празнични палачинки с цвекло и крема сирене


Празнични палачинки с цвекло и крема сирене

Ето един вариант за предястие, което да украси празничния коледен обяд или вечеря. Настърганото цвекло остава леко и приятно хруптящо в готовата палачинка и се съчетава чудесно с плънката от крем сирене и зелени подправки.

Необходими продукти:

За палачинките:

2 яйца

150 мл прясно мляко

60-70 мл вода

брашно

щипка сол

1 цвекло (с големина на детско юмруче)

 

За плънката:

около 200-250 гр крем сирене

1-2 с.л. (с лек връх) цедено кисело мляко (или заквасена сметана)

3-4 стръка зелен лук

няколко стръка копър

няколко стръка магданоз

2-3 скилидки чесън

щипка черен пипер

сол на вкус

Начин на приготвяне:

За палачинките:

Счупете яйцата в купа, разбийте ги леко с вилица. Прибавете млякото, водата, щипка сол (около 1/3 ч.л.) и с вилица или телена бъркалка, разбийте сместа, докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката, като внимавате да не се образуват бучки. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза.

Почистете, обелете и измийте цвеклото. Настържете го на едро ренде. Прибавете го към палачинковата смес и леко разбъркайте, за да се разпредели добре.

Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие (огъня не трябва да е прекалено силен), намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Може да се наложи да си помагате с дъното на черпака или лъжицата, защото настърганото цвекло в сместа донякъде спира равномерното разпределение на тестото по тигана. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна, с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Изпържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка една, задължително намаслявате тигана с няколко капки олио.

Оставете готовите палачинки да изстинат и в това време си пригответе плънката.

Плънката: Сложете крема сиренето в купа, прибавете цеденото мляко (или заквасената сметана). Добавете сол на вкус, щипка черен пипер и много ситно нарязаните или пресовани скилидки чесън. Разбъркайте много добре, докато получите еднородна, гъста, кремообразна смес.

Нарежете зеления лук, копъра и магданоза на ситно. Половината прибавете към плънката и разбъркайте.

Сглобяване и аранжиране: Намажете изстиналите палачинки с плънка, поръсете върху нея малко от останалата половина нарязани зелени подправки и завийте палачинката на стегнато руло. Завийте по същия начин и останалите палачинки.

Приберете завитите на руло палачинки в хладилник за около час. Извадете охладените палачинки и с остър нож ги нарежете на "пънчета". Аранжирайте в плато, декорирайте с нарязани зелени подправки и съхранявайте до поднасянето в хладилник, покрити плътно с фолио за свежо съхранение.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама