Зелеви сарми в гювеч


Зелеви сарми в гювеч
Снимка: supichka.com

И тъй като сезона на киселото зеле е в разгара си, няма как да пропуснем култовата рецепта за зелеви сарми, като този път са в гювеч.

Необходими продукти:

500 грама кайма (телешка, свинска или смес)

1/2 чаена чаша ориз

1 лук

 

1/2 чаена чаша олио

1 кисело зеле

1 чаена лъжица червен пипер

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се и малко вода (около 1/4 кафена чаша). След като лукът поомекне, прибавяте ориза и разбърквате няколко пъти. Поръсвате червения пипер, добавяте 1/2 чаена чаша вода и оставяте да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата. Сваляте сместа за сарми от огъня и изчаквате да се охлади.

След като сместа изстине, добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус (около 1/2 чаена лъжица).

Завивате сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите като малки стегнати "пакетчета". На дъното на гювеча слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат, докато врат. В гювеча се долива вода, докато покрие сармите и се слага в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около час-час и половина.

Източник: supichka.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички