Голяма вкусотия: Сладка орехова баница с ръчно точени кори


Голяма вкусотия: Сладка орехова баница с ръчно точени кори
Снимка: iStock

За любителите на баници - предлагаме ви рецепта за сладка орехова баница.

Необходими продукти за ореховата сладка баница:

1 кг брашно, пресято

1 яйце

1 щипка сол

1 1/2 к.ч. разтопено краве масло

300 г смлени орехови ядки

за сиропа:

400 г захар

400 мл вода

3-4 листа индрише

Вижте още: Всеки ще ви пита как сте приготвили тази баница с кайма

Начин на приготвяне:

От пресятото брашно, разбитото яйце, 1 с.л. олио, солта и хладка вода заместваме меко тесто. Разделяме тестото на 10 топки. Разточваме всяка топка на кора. Навиваме кората около точилката и с две ръце я събираме към средата на точилката, като внимаваме да запазим диплите, и я оставяме да позасъхне. Поръсваме всяка кора с разтопеното масло и орехови ядки, като гледаме орехите да попадат между диплите. Нарязваме така приготвените кори на парчета с дължина 3-4 см и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Трябва да запълните цялата тава. Печете баницата в умерено загрята фурна (170 градуса), докато се зачерви. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине. 

Сваряваме сироп от захарта, водата, като го ароматизираме с листа от индрише. Ако нямате това растение вкъщи, използвайте ванилия. Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.

Вижте още: Каква е разликата между сръбска и българска баница

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама