Как да приготвите въздушно и пухкаво картофено пюре стъпка по стъпка


Как да приготвите въздушно и пухкаво картофено пюре стъпка по стъпка
Снимка: iStock/Guliver

Aко искате да приготвите картофено пюре, което е въздушно и не се утаява след минути, трябва да сте запознати с някои тънкости не само в начина на изпълнение на рецептата.

Една от тайните е свързана с добавянето на настъргана лимонова кора. Освен това, за да направите пухкаво пюрето, никога не трябва да използвате прекалено "стари" и омекнали картофи.

Ето какви са необходимите продукти за приготвянето на пухкаво картофено пюре:

1 кг картофи

40 гр масло

250 гр заквасена сметана (с масленост поне 20%)

1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора

1 скилидка чесън

сол и черен пипер на вкус

Вижте още: В сезона: Рецепта за домашно вино от къпини и малини

Как да приготвим пухкаво картофено пюре?

Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на половинки или четвъртинки.

Поставете картофите в тенджера и я напълнете със студена вода, а след това ги сложете на котлона.

След завирането на водата добавете към нея 0,5 чаени лъжички сол и чесъна, прекаран през преса. Намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и варете картофите до омекване.

Сложете заквасената сметана в тенджера и я затоплете на слаб огън при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона и добавете към нея 1 чаена лъжичка настъргана на ситно ренде лимонена кора.

Прецедете водата от картофите и отново ги върнете на котлона. Разбъркайте ги с лъжица. Целта е чрез нагряване да ги изсушите и да премахнете напълно излишната вода от тях.

След това пюрирайте картофите и добавете на части заквасена сметана и малко масло. Разбъркайте пюрето старателно до пълното му хомогенизиране.

Запомнете, че само прясно приготвеното картофено пюре е пухкаво. При повторното му нагряване се променя не само неговата консистенция, но и вкуса му.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама