Класическа рецепта за имамбаялдъ


Класическа рецепта за имамбаялдъ
Снимка: supichka.com

Да приготвите имамбаялдъ е лесно, като според класическата рецепта в патладжаните се правят разрези, в които са пълни плънката, а в побългарения улеснен вариант на рецептата патладжаните се разрязват на две по дължина и се правят лодки, които се пълнят.

Необходими продукти:

6 патладжана

2 моркова

500 г домати

3 глави лук

4 скилидки чесън

1 чаена лъжица черен пипер

2 броя дафинов лист

1 връзка магданоз

1/2 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

Независимо как ще приготвяте патладжаните, трябва да имате предвид, че те се нуждаят от предварителна подготовка, за да бъдат по-вкусни и по-лесносмилаеми. Подбирате средно големи патладжани, които измивате добре и на които отрязвате зелените части. Тук трябва да решите дали ще пълните целите патладжани, или ще правите лодки от патладжани. Ако решите да са лодки, то срежете патладжаните на две по дължина, издълбайте сърцевината с лъжица и поръсете лодките със сол.

Ако решите да пълните цели патладжани, то обелете патладжаните на 3 места по една ивица по дължината на самия патладжан, като обелените ивици да са с ширина около 1 см. В обелената част направете разрез с остър нож, след което осолете патладжана. Изчакайте патладжаните да пуснат горчивия си сок за около 30 минути и ги измийте, след което ги подсушете. Докато чакате патладжаните да се осолят и пуснат горчивия сок, подгответе останалите зеленчуци - морковите измийте и нарежете на ситно, на ситно нарежете и почистените лук и чесън. Доматите обелете и настържете на ренде, като оставите един от доматите и го нарежете на колелца.

В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и запържете подсушените патладжани от всички страни за около 3-4 минути, докато са полуготови, след което ги извадете. В същата мазнина изсипете лука и чесъна и запържете за 1-2 минути, след което добавете настърганите домати, черния пипер, морковите и дафиновия лист и ½ чаена лъжица сол. Към тази смес добавяте и вътрешността на патладжаните, в случай че правите патладжанени лодки. Задушавате сместа, докато се сгъсти и водата изври.

С готовата смес пълните патладжаните и ги нареждате в тава и върху всеки патладжан нареждате резенчета домат. Печете имамбаялдъ в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато патладжаните придобият апетитна коричка.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама