Маслен сладкиш с ябълки и крем


Маслен сладкиш с ябълки и крем
Снимка: supichka.com

Маслената основа и двата вида плънка превръщат този иначе лесен сладкиш, приготвен със съвсем достъпни продукти, в един изненадващо тържествен сладкиш. Много сочен, много вкусен, много плътен... чудесен!

Необходими продукти:

За блата:

3 чаени чаши брашно

1 чаена чаша свинска мас (можете да използвате и краве масло)

3 яйца

1/2 чаена чаша захар

1 пакетче ванилия

2 чаени лъжици бакпулвер

За крема:

500 мл прясно мляко

3 жълтъка

4 супени лъжици брашно

2 пакетчета ванилия

1/2 чаена чаша захар

За ябълковата смес:

500 грама ябълки

2 супени лъжици захар

3 супени лъжици ром

2 пръчки канела (1/3 чаена лъжица)

2 шушулки кардамон

Начин на приготвяне:

Смесете брашното с бакпулвера в купа, след което добавете захарта, която сте разбили заедно с яйцата и ванилията. В купата добавете и маста. Замесете тесто и го приберете в хладилника, докато приготвите двата вида плънка.

Кремът за масления сладкиш е крем ванилия. Разбийте трите жълтъка с брашното и 4-5 лъжици студено прясно мляко до получаване на гладка каша. Сложете останалото мляко да заври, добавете захарта и ванилията. Разбъркайте, докато се стопи захарта и дръпнете от котлона. С тел за разбиване на тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете сместа с брашното към горещото прясно мляко. След това върнете сместа на котлона на слаба степен, за да заври при непрекъснато бъркане. След като кремът заври за около 1-2 минути, той ще се сгъсти достатъчно. Сложете капак на съда с крема и оставете настрана, за да изстине.

Пригответе ябълковата плънка, като оставите обелените и нарязани на ситно ябълки, захарта, канелата, кардамона и рома да заврат за няколко минути, като разбърквате от време на време. След като ябълките се сготвят, махнете шушулките кардамон и пръчките канела, оставете сместа настрана, за да изстине.

Идва моментът, в който да сглобите сладкиша. Във форма с падащи стени поставете хартия за печене на дъното, а и на стените. Половината от тестото разпределете на дъното и на стените на формата на височина около 3 см, като притискате с ръце. Разпределете изстиналия крем върху блата, а върху него и ябълките. Върху ябълките настържете останалото тесто и печете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути, докато сладкишът придобие апетитен леко златист цвят.

След като извадите сладкиша от фурната, го оставете да изстине и го поръсете с предвиденото количество пудра захар.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама