Неустоим десерт: Тирамису с шамфъстък


Неустоим десерт: Тирамису с шамфъстък
Снимка: iStock

Тирамисуто е един от най-популярните италиански десерти и сме сигурни, че сте опитвали класическата рецепта. Днес ще ви предложим един по-различен вариант с шамфъстък. Тази ядка е не само вкусна, но и полезна (научете тук за какво).

Необходими продукти:

от 24 до 28 италиански бишкоти

За крема с шамфъстък:

1 чаена чаша суров шамфъстък (без черупките)

2 супени лъжици вода

1/3 чаена чаша пудра захар

1 супена лъжица зехтин 

За крема с маскарпоне:

1/4 чаена чаша захар

1 килограм маскарпоне

6 жълтъка

1/2 чаена лъжичка екстракт от бадем

За напояване:

1 1/4 чаша еспресо

1/4 чаша ликьор амарето

какао за поръсване

шамфъстък за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:

В кухненски робот смелете шамфъстъка до образуването на гладка гъста паста. След това добавете 2 супени лъжици вода, 1/3 чаша пудра захар и зехтин. Продължете да разбърквате до образуването на еднородна смес.

В голяма купа с миксер разбийте жълтъците и захарта, около 5 минути. Добавете сиренето маскарпоне и разбийте до гладкост. Прибавете бадемовия екстракт и отново разбъркайте. Извадете 2/3 от сместа в отделна малка купа. В голямата купа изсипете крема с шамфъстък. Разбъркайте на висока скорост, докато стане гладка и бледозелена смес.

В плитък съд изсипете еспресото и ликьора амарето. Потопете всяка бишкота за максимум 5 секунди (ако ги оставите да се киснат твърде дълго, ще се разпаднат). Поставете половината от напоените бишкоти на дъното на тава с размери 23 на 23 см, като ги счупите наполовина, ако е необходимо, за да паснат на дъното.

Изсипете половината смес от шамфъстък и маскарпоне върху първия ред бишкоти, като загладите, за да покриете равномерно. Отгоре поставете втората половина накиснати бишкоти. Отгоре разпределете останалата част от сместа с маскарпоне.

Покрийте тирамисуто с найлоново фолио и охладете за поне 2 часа, до 24 часа. При сервиране поръсете с натурално какао и по желание с нарязан шамфъстък.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама