Сладкиш с печена тиква и шоколад


Сладкиш с печена тиква и шоколад

Сладкишът е вкусен, а се приготвя лесно и бързо. 

Необходими продукти:

300 гр печена тиква, пюрирана с пасатор (грамажът е чисто тегло без корите)

150 гр брашно

100 гр бисквити амарети

60 мл растителна мазнина (зехтин или олио)

1 ампула ванилова есенция

160 гр захар

3 големи яйца

1 ч.л. бакпулвер

90 гр черен шоколад

за топинга:

1-2 с.л. мед

7-8 биксвити амарети

2 с.л. кафява захар

1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с рестителна мазнина и застеленте дъното с хартия за печене.

В купа чукнете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.

Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера. Смелете на трохи с кухненския чопър (резачка) бисквитите амарети (или ги счукайте на трохи в хаванче). Нарежете шоколада на малки парченца.

Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете натрошените на ситни трохи амарети и нарязания шоколад. Отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно. Трябва да се получи нормално гъсто кейково тесто.

Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.

Натрошете амаретите за топинга, смесете ги с кафявата захар и канелата. След като извадите готовия, изпечен сладкиш от фурната, докато е още горещ го намажете отгоре с меда и го наръсете със сместа за топинга.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама