Трикове и грешки при приготвяне на кисело зеле


Трикове и грешки при приготвяне на кисело зеле
Снимка: iStock

Зимата е времето на хубавото вино, приятната компания и… киселото зеле. Освен че е много вкусно, то е и много полезно. Киселото зеле е източник на полезни витамини и минерали, като витамин С и витамин В6, калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Ако и вие сте любители на тази вкусотия, сигурни сме, че съветите, които ще дадем в тази статия, ще са ви много полезни.

Представяме ви няколко трика за приготвяне на кисело зеле:

1. Внимателно изберете зелето. Важно е листата му да са добре свити. Може да разберете за качеството на зелето и по кочана- ако е кух и прояден, значи и зелката отвътре е развалена.

2. За да оцветите сока от кисело зеле е нужно просто да добавите в бидона 2-3 червени зелки. Така сокът ще стане розов.

3. Ето един лесен начин да запазите киселото зеле за по-дълго време: Прибавете 1-2 кочана хрян. По този начин се гарантира по-дълго запазване на здравината и вкуса на киселото зеле.

4. Ако сте решили да приготвяте кисело зеле за студените месеци – сега е най-подходящото време. Традиционно зелето се слага през ноември, за да е готово до Коледа.

УНИКАЛНО ВКУСНИ ПЕЧЕНИ СВИНСКИ РЕБРА

Грешки, които може да допуснете при приготвянето на кисело зеле:

1. Неподходяща температура. Важно е да знаете, че температурата, при която трябва да се съхранява киселото зеле, е максимум 10 градуса, за да не вкисне. Така че не го съхранявайте на по-топло. Отначало, пред първите 2-3 дни може да го оставите на около 20 градуса, за да ферментира, но след това го преместете на студено

2. Използване на йодирана сол. Не правете никога тази грешка, когато приготвяте зимнина. За всеки килограм зеле използвайте 1с.л. трапезна сол.

3. Грешите в пропорциите. Спазвайте стриктно пропорциите в рецептата и не слагайте нищо „на око“. Ако не добавите достатъчно сол, тогава киселото зелето ще стане меко. Разбира се, не бива и да прекаралите с осоляването, защото тогава ще се наложи да си хапнете солено кисело зеле.

4. Грешка при избора на зеле. Не правете грешката да купувате старо зеле, защото е на промоция, например. Препоръчваме ви да изберете крехки и бели зелки, защото тези с по-тъмно оцветени листа нямат достатъчно захар и е възможно да горчат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама