5 причини защо съвременните деца съзряват по-бързо


5 причини защо съвременните деца съзряват по-бързо
Снимка: iStock

Учените смятат, че съвременното детство приключва на 12-годишна възраст. Проучване също го доказва, тъй като много родители смятат, че децата им вече нямат детски черти на тази възраст. Новото поколение е подложено на натиск да порасне по-бързо. Това означава, че момичетата на 10 години се тревожат за теглото и грима си, а момчетата са тласкани към „мачо“ поведение. Ето причините, поради които днешното поколение съзрява по-бързо и как този факт ще промени света ни в бъдеще.

Продукти за лична хигиена

През последните години бюти индустрията достигна ново ниво на развитие и този напредък улесни живота ни. Но голяма част от козметиката и продуктите за лична хигиена съдържат елементи, които могат да повлияят негативно на тялото ни.

Според изследвания някои химикали имитират естрогена и могат да ускорят пубертета. Основните виновници са елементи, които се използват като консерванти в продуктите за лична хигиена. Децата, изложени на тези химикали, могат да навлязат в пубертета по-рано.

Хранене

Диетата с високо съдържание на мазнини в детството може да доведе до ранен пубертет. Културата на хранене на съвременните деца е доста незадоволителна. Бързото хранене обикновено е с високо съдържание на захар, сол и наситени или трансмазнини. Това от своя страна води до затлъстяване. Последните проучвания показват, че детското затлъстяване и преждевременният пубертет са неразделни.

Цифрови технологии

Новото поколение консумира огромно количество информация всеки ден чрез социалните медии. Съвременните инфлуенсъри, музиката, модата и медийната култура карат децата да растат по-бързо. Поради тази причина децата започват да се тревожат за външния си вид и тегло от ранна възраст.

Изменението на климата

Учените започват да виждат връзката между ранния пубертет, масовото замърсяване и заседналия начин на живот, което е резултат от изменението на климата. По-суровият климат може да накара децата да прекарват много повече време вътре, вместо да бъдат активни навън. Този начин на живот намалява количеството мелатонин, което след това задейства тялото да премине в пубертетен режим.

По-малко време на открито

В днешно време децата прекарват много повече време вътре, най-вече благодарение на технологиите. Интернет се превърна в изследователска зона за тях вместо активната безплатна игра. Изолацията и липсата на физическа активност допринасят за повишени нива на стрес. Стресът в ранна детска възраст води до по-бързо съзряване на определени области на мозъка по време на юношеството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама