7 мита за бременността, в които все още вярваме


7 мита за бременността, в които все още вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Бременността е един много важен и вълнуващ период в живота на една жена. Не е чудно, че такова уникално събитие е заобиколено от огромен брой предразсъдъци и стереотипи.

Ще ви разкрием 7 популярни мита за бременността, предавани от поколение на поколение.

1. Бременната жена трябва да се храни като за двама

Диетолози от Института по медицина в САЩ твърдят, че ако една жена е със здравословно тегло, не трябва да консумира допълнителни калории през първия триместър. Специалисти препоръчват да се добавят допълнително 340 калории на ден през второто тримесечие и около 450 калории през третото. Тези допълнителни калории трябва да идват от млечни продукти, ядки или чист протеин.

Затова бъдещите майки трябва да се съсредоточат върху това да се хранят по-здравословно, вместо просто да ядат повече.

2. Бременността прави жените глупави

Промените в нивата на хормоните обикновено правят жените по-емоционални и чувствителни, но по време на бременността много жени откриват нови таланти и умения. Например, някои започват да рисуват невероятни картини, пишат детски книжки или дори започват собствен бизнес.

Много актриси успешно продължават работата си при снимането на филми, докато са бременни и удивляват с впечатляващи резултати.

В същото време, феноменът "мамнезия" (бебешки мозък) действително съществува. Мозъкът на жената се подлага на социална адаптация като се опитва да формира привързаност към детето и бъдещата майка. Поради това, за някои жени е по-трудно да правят по няколко неща на едновременно и могат да станат доста по-разсеяни.

3. Ултразвуковото изследване уврежда бебето

Повечето лекари препоръчват на жени с нормално развитие на плода да си направят ултразвук 3 пъти по време на бременността - по един на всеки семестър. Прегледите трябва да се извършват по-често само ако съществува опасност за здравето на майката или на бебето.

Ултразвуковото изображение използва високочестотни звукови вълни и за разлика от рентгеновите изображения, няма излагане на йонизираща радиация. Благодарение на ултразвука лекарите могат да изключат възможността за извънматочна бременност, да определят възможни заболявания на плода и да помогнат на жената и детето на време.

 

4. Една жена трябва да роди първото си дете преди да е на 30 години

Ако една 30-годишна жена се грижи добре за себе си, яде здравословна храна, прави достатъчно упражнения и редовно си прави профилактични прегледи, рискът от усложнения по време на бременността не е по-висок в сравнение с 20-годишна очакваща майка. Патологиите на плода и проблемите по време на бременност са свързани най-вече със състоянието на организма, а не на биологичната възраст. Съвременните методи за диагностика могат да показват отклонения във възможно най-ранния етап, така че жените могат да планират бременност, когато са наистина готови за това, както физически, така и психологически.

Повечето лекари смятат, че идеалната възраст за раждане на първото дете е когато жената е на 20-30 години. И според резултатите от научните изследвания, проведени от д-р Джон Мируоски от Тексас, перфектната възраст за раждане на здраво дете е на 34 години

5. Фитнес, тичане или басейн? Не, само мир и тишина през следващите 9 месеца

Ако една жена няма никакви здравословни проблеми по време на бременността, редовното физическо натоварване е от съществено значение за бъдещата майка. Спортът не само помага да останете в добра форма, но също така е от полза за развитието на плода и може да улесни процеса на раждане. Природата е помислила за всичко и затова мускулите и сухожилията на жената стават по-еластични и по-силни по време на бременност.

Имайте предвид, че винаги трябва да се консултирате с лекар и опитен фитнес инструктор относно интензивността на вашите тренировки.

6. Сексът по време на бременност може да навреди на бебето

Опасността от секса по време на бременността е може би един от най-разпространените митове. Хората казват, че е вредно за бебето, неприятно за майката и дори неморално. Но ако една жена не изпитва дискомфорт, сексуалната активност няма да навреди. Напротив, редовният сексуален контакт е полезен за здравето, тъй като не само помага за укрепването на тазовите мускули, но дава и положителни чувства на бъдещата майка. А емоционалното състояние на жената по време на този период е изключително важно.

7. Бременните жени не трябва да боядисват косите си или да лакират ноктите си

Тайната да изглеждате страхотно по време на бременността е да обърнете повече внимание на състава на козметичните продукти. Бременните жени трябва да избягват компоненти като толуен, формалдехид, камфор, амоняк или резорцинол и да изчакат докато бебето се роди, преди да започнат да ги използват отново в рутината им.

Висококачествените козметични продукти не съдържат опасни елементи, така че могат да се използват по време на бременност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама