7 начина, по които родителите отблъскват децата си


7 начина, по които родителите отблъскват децата си
Снимка: iStock/Guliver

Понякога дори прост въпрос като „Как мина денят ти?“ може да накара детето ви да не иска да комуникира с вас и да се затвори. Ето защо родителите от време на време трябва да влизат в обувките на децата си и да видят от какво всъщност имат нужда. Днес ще ви споделим 7 начина, по които несъзнателно отблъсквате малчугана си и как да станете по-близки.

1. Позволявате на настроението ви да влияе

Това не означава, че трябва да криете емоциите от децата си, но трябва да имате предвид как ги управлявате и да се опитате да намерите начини да се справите по-добре със стресовите моменти. Децата са много чувствителни към настроенията на родителите.

5 НАУЧНИ ФАКТА ДОКАЗВАТ, ЧЕ МАЙКИТЕ СА СУПЕРГЕРОИ

2. Гледате си телефона или телевизора, докато се опитват да ви кажат нещо

Децата не винаги са в настроение да говорят. Но когато дойдат при вас, те се нуждаят от цялото ви внимание. В противен случай те ще си помислят, че не са приоритет и това може да ги накара да запазят емоциите и мислите си в бъдеще.

3. Постоянно питате за проблемите им

Разпитването може да е доста дразнещо. Всички ние се справяме със стреса по различни начини и нашите деца не са изключение от това правило. Ето защо, вместо да карате детето си да ви каже нещо, което не иска, опитайте се да му задавате по-малко директни въпроси.

4. Не приемате сериозно детските драми

Вземете детето си сериозно, дори когато неговите чувства или реакции ви изглеждат глупави. Вместо да ги дразните за ситуацията, в която са се озовали, споделете собствения си опит или спомени, за да им помогнете да се справят по-добре с проблема.

5. Казвате на други хора неща, които детето ви е споделило

Трябва да разпознаете емоциите на вашето дете и да се опитате да не споделяте прекалено, тъй като това може да нарани чувствата му и да го накара да се срамува и да пази тайни.

6. Още щом ги видите, започвате да разпитвате за деня им

Когато малките деца са претоварени и уморени, те не могат да покажат зрялост. Ето защо най-добрият начин да ги накарате да се отворят пред вас е като им дадете малко време да се декомпресират. Друг начин да ги накарате да участват в разговор с вас е първо да им разкажете за деня си.

7. Не им давате независимост

Нормално и здравословно е децата да търсят повече свобода. Когато това се случи, родителите обикновено виждат това като липса на уважение или губене на контрол, което може да доведе до още повече притискане. В този случай, вместо да задавате по-строги правила, оставете детето си да създаде някои граници самостоятелно и наблюдавайте как управлява отговорността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама