7 знака, че може би сте токсичен родител


7 знака, че може би сте токсичен родител
Снимка: iStock/Guliver

Психологическото насилие от страна на родителите е свързано с редица проблеми при децата, когато пораснат. То идва под много форми, а понякога дори не подозираме, че без да искаме създаваме токсична среда. Признаването обаче е първата стъпка в знанието как да избегнем дългосрочните последствия. И тъй като родители никога не спираме да се учим, когато става въпрос за възпитание, ето 7 знака, че може би имате токсично поведение спрямо детето си.

1. Сравнявате го с други деца

Като родител е невъзможно да не забележите различия в поведението, темперамента и дори мисленето на децата като цяло. Според експерта по родителство, доктор Джъстин Кулсън, най-добре е да пропуснете тази стъпка. Децата, които непрекъснато се сравняват със своите приятелчета или братя/сестри, в някакъв момент могат да започнат да основават самочувствието си на база околните и да имат намалена мотивация.

2. Натоварвате детето си с вашите проблеми

Всички имат свои лични проблеми и те могат да бъдат изключително трудни за решаване, ако към уравнението се включва и дете, за които да се грижим. Добре е да поговорите и да покажете здравословен начин за изразяване на емоции, без натоварване или сълзи. Това създава странна динамика, при която детето може да стане родител или приятел, предлагайки емоционална подкрепа.

КАКВО НАСЛЕДЯВАМЕ ПО МАЙЧИНА И КАКВО ПО БАЩИНА ЛИНИЯ

3. Изкарвате негативните си емоции върху детето

Като цяло не е здравословно да изкарвате обидата, яда и огорчението си върху някой, който не го заслужава, особено ако става дума за детето ви. Вместо това трябва да разпознаем емоциите си и причината зад тях и да си дадем малко пространство и време да се успокоим.

4. Отхвърляте чувствата му

„Ще ти мине“ е много популярен отговор, който използваме, когато искаме да успокоим детето си. Може да изглежда логично да се каже, но всъщност не е така. Трябва да се научим да не отхвърляме чувствата на децата си и вместо това да ги приемаме, да говорим за тях и да предлагаме решения на проблемите им, колкото и малки да изглеждат.

5. Избирате наказание вместо разговор

Често наказанието е най-лесният начин да се справите с палавото дете, тъй като родителите смятат, че това ще окаже най-голям ефект. Но в много случаи това само засилва лошото поведение и не го коригира. Вместо това трябва да се опитате да превърнете лошото поведение в учебен момент и предпоставка за сериозен разговор.

6. Постоянно критикувате

Когато критикувате детето си твърде често, това би го наранило по повече от един начин. Проучване показва, че децата, които имат критични родители, обръщат по-малко внимание на емоциите на другите и имат ограничена интуиция, тъй като са концентрирани върху себе си.

7. Използвате отрицателни думи, за да опишете действията им

Колкото повече използвате отрицателни думи по адрес на децата, толкова повече страда тяхното самочувствие. Те могат да бъдат силно разрушителни и да повлияят на поведението им и на това как виждат и чувстват себе си. Наричането им „срамежливи“, „разхвърляни“, „плачещи“, „досадни“ може да има сериозно отрицателно въздействие върху тях, дори в много млада възраст.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама