7 стереотипа на майчинството, за които трябва да забравите


7 стереотипа на майчинството, за които трябва да забравите
Снимка: iStock/Guliver

Много хора вярват, че от родителите зависи изцяло дали детето им ще се превърне във възпитан, добър и успешен човек. Това налага огромна отговорност на майките и татковците и тяхното поведение често се критикува и гледа „под лупа”. Ние вярваме, че щастливите и спокойни родители са един от ключовете за пълноценно детство. И направихме малък списък с няколко стереотипа, които съвременните майки трябва да забравят.

1. Чувствате вина, че домът ви не е чист

Когато се появи нов малък член на семейството, почистването изглежда се превръща в едно от най-важните неща. В крайна сметка бебетата пълзят и слагат в устата си буквално всичко, на което се натъкнат. Не винаги обаче трябва да правите дома си стерилен. Имунната система на децата е много по-силна, отколкото си мислят възрастните. Понякога майките трябва да си дадат почивка и просто да се отпуснат. Няма нищо лошо в малко бъркотия.

6 НАЧИНА ДА ПРЕДПАЗИТЕ ДЕЦАТА ВЪВ ВОДАТА

2. Опитвате се да изглеждате перфектно

Наскоро родилите майки често изпитват натиск за това как трябва да изглеждат. Не само, че къщата и бебето трябва да изглеждат перфектно, но и самите майки. Всъщност някои от тях дори нямат достатъчно време да си вземат душ през първите месеци след раждането.

3. Мислите, че трябва да си седите вкъщи

Въпросът дали можете да водите бебето си на обществени места трябва да бъде решен от вашия педиатър, а не от случайни хора. Ако детето е ваксинирано и няма никакви здравословни проблеми, е напълно нормално да излезете с него на ресторант няколко месеца след раждането.

4. Извинявате се за плачещо бебе

Деца от всички възрасти се държат лошо на публични места. Когато плачат и пищят, те обикновено изразяват своите негативни емоции. Но това не означава, че те не трябва да излизат сред хора. Родителите не трябва да се срамуват, ако детето им не се държи перфектно. Те в крайна сметка са хора и имат право да се уморяват, разстройват или ядосват.

5. Срам ви е, че се забавлявате с децата

Децата често копират поведението на родителите си. Това важи и за забавлението. Затова игрите и забавленията заедно играят голяма роля за тяхното възпитание, заедно с обучението и сериозните разговори. Ако ви се скача в локви – скачайте. Ако искате да си играете на детската площадка – прав ви път.

6. Не учите детето си на никакви учебни дейности

Родителите и експертите все още не са постигнали съгласие дали образованието в ранна детска възраст трябва да бъде задължително. И двете страни имат плюсове и минуси. От една страна, ранното образование може да помогне на детето в училище. От друга - уроците лишават от безгрижието на детството. Всеки родител сам избира коя позиция е по-подходяща за него.

7. Правите всичко, за да не разглезите детето си

Бебето просто не може да бъде разглезено. До около 9 месеца малчуганите все още не са в състояние да манипулират възрастните и следователно плачат или крещят, когато нещо ги притеснява. Дори да държите детето си на ръце през целия ден, не е възможно да го разглезите. Освен това детето се чувства по-сигурно, когато има чести телесни контакти с родителите си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама