Защо е необходимо социалното и емоционално изучаване в училище


Защо е необходимо социалното и емоционално изучаване в училище
Снимка: iStock/Guliver

Социално-емоционалното учене е нещо, което липсва като методика и система в българското образование. Неговата цел е да научим децата да споделят и регулират емоционалните състояния, да общуват без агресия и притеснение, способни да вземат здравословни решения. Това обясни Полина Коцева от FUNtazia във връзка с предстоящата конференция за социално и емоционално образование, която ще се състои на 5 октомври 2019 година в София, във Витоша парк хотел - socialemotionalskills.eu.

"Например в ситуация, в която едно дете е ударило друго да не се търси виновен и да не се създава допълнителен конфликт, а да се намери начин двете страни да разберат причината за станалото, за да се предотврати подобен инцидент в бъдеще. През останалото време да се работи с мисъл за превенция", обясни още Коцева.

По думите й подобна система е внедрена вече над 20 години в развитите страни, а в САЩ по нея се работи от около 30 години. Анализът на данните показва, че след въвеждането на методиката за изучаване на емоционална интелигентност се наблюдава 50% ръст при подобряването на резултатите от тестовете на децата в училище, с 38% се повишава средният успех в училище. Освен това агресията сред учениците е спаднала с 28% , а позитивното отношение на децата е нараснало с 63%. До момента над 1000 учители от цялата страна прилагат методиките в класовете.

Идеята на изучаването на емоционалната интелигентност и социалните умения е колаборацията между учителите и родителите, споделят от FUNtazia. Това е важно, тъй като ако в семейството не се затвърждава положителното поведение, то трудно може да бъде приложено в училище. Провеждат се и родителски срещи с обучителен характер. Положителна тенденция е силният интерес от страна на учители, които отбелязват положителни резултати.

Целта на конференцията е да събере лидери в образованието и родители за обсъждане на темата, и да се създаде видео съдържание от лекторите, което да е в по-голяма полза на родители и учители. Не е тайна, че нараства броят на децата у нас, които имат поведенчески проблеми. Днес повечето деца прекарват свободното си време в социалните мрежи, което създава допълнителни трудности в живото общуване.

Идеята е да се работи за превенция на агресивното и проблемно поведение при децата. Много е важно децата да споделят с родителите си, но и да подбират онези, с които споделят извън семейството. Това е предизвикателство за днешните родители, които са израснали в различно време, където липсва дигиталната среда и други специфични обстоятелства в съвремието, обясняват организаторите на събитието.

Те споделят, че все повече родители се обръщат за информация към тях, осъзнали нуждата от промяна в общуването с децата си. Самите учители отдавна са осъзнали необходимостта от промяна в общуването и насърчаването на развитието на емоционалната интелигентност и сами търсят начини да го постигнат. До момента методиката е достигнала до десетки хиляди деца в български училища, където директорите са приели положително. 

FUNтазия е първата организация в България, която разработва авторски материали на български език по международни научно-доказани програми и методики за развитие на социално-емоционални компетенции и EQ (емоционална интелигентност) при децата, с цел тяхното използване в българските ясли, детски градини, училища и семейства.

Чрез множество безплатни материали и инициативи FUNтазия има за цел да е в помощ на българските родители и учители в развитието на емоционалната интелигентност като осъзната отговорност към българските деца, пряко свързана с подобряването на тяхното физическо и емоционално здраве, създаване на по-добър учебен климат и развиването им като личности. Екипът на FUNтазия работи над авторски учебни ресурси с цел прилагането на Социално-емоционални науки в учебната система на България.

Специално за читателите на Actualno.com организаторите предоставят код за 20% отстъпка: actualno.

Регистрация и повече информация ще откриете в официалния сайт на Конференцията: socialemotionalskills.eu.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама