Какво трябва да знаем при първо посещение на дете при стоматолог?


Какво трябва да знаем при първо посещение на дете при стоматолог?
Снимка: iStock

Това, което може да разкажете на детето ви преди посещението, е, че ще го заведете на специално място, където един батко ще му покаже как се мият зъбките за да бъдат красиви и здрави.

Първото посещение при зъболекар е нова и непозната ситуация за детето. То не знае какво да очаква. Опознава новата обстановка гледайки отношението на родителите към стоматолога и сравнявайки предметите в кабинета с познатите предмети от ежедневието

Редовното посещение при стоматолог е стремеж към по-добро здраве и профилактика на усложненията. Целта ни е да избегнем зъбите на детето да се развалят дори и най- малко. Това е реално постижимо, ако жертваме част от времето и преодолеем стереотипите в мисленето ни. Колкото по-рано детето започне да посещава зъболекар, толкова на по-ранен стадий ще бъдат открити начините за подобряване на неговото здраве. Често само чрез коригиране на начина на четкане на зъбите и добавянето на конец за зъби към хигиенните навици може да предотврати възникването на кариеси и да предпази детето ви от негативни преживявания в бъдещето.

Научно е доказано, че причинителят на кариеса и заболяванията на венците е инфекция - специфичен тип микроби, които могат да доведат до разрушение на зъбите и възпаление на венците. Профилактиката в стоматологията е възможността този инфекциозен причинител да бъде премахнат механично с помощта на четка за зъби и паста, а също и конец за зъби. Добрата хигиена на устната кухина е основният фактор, който предпазва зъбите от увреждане. Това е ситуация, в която всички печелят.

Понякога родителите имат притеснения или дори фобия от стоматологично лечение в следствие на негативен опит в миналото си. Избягвайте да обяснявате на детето „няма нищо страшно“, „няма да боли“, „той само ще погледне“, „ти си мъж“, да го заплашвате, че ще му се развалят зъбите или че ще го боли, ако не ходи редовно на зъболекар.

Едно дете, колкото и малко да е то, при постоянно повтаряне на „няма да боли, няма да боли, няма да боли, няма да боли“ рано или късно си задава въпроса, щом постоянно го повтарят, значи има нещо. Този негативен опит е следствие на процеси разрушаващи зъбите с години, на несъвършенство на медицинските методики за времето си, на липса на алтернатива и информираност. Нашата цел е да предотвратим това да се случи. Защо да гледаме как с години зъбите покрити с плака бавно почерняват, после се разрушават, после започват да ни сигнализират чрез болеви симптоми, че нещо не е наред и чак тогава да потърсим помощ. Много по-лесно е проблемът да бъде решен в зародиш. Разбира се, това изисква от нас да направим жертва, да отделим време и старание в постигане на правилни техники ЗА почистване на зъбите, правилно хранене и дисциплина.

Жертвайки времето си сега, отделяйки внимание на децата си, редовното преглеждане и коригиране на начина на почистване на зъбите, може да последваме модела на Скандинавски държави, където 30% от лицата на 18-годишна възраст са без нито един кариес в устата си. Тези 30% никога не са виждали, и най-вероятно няма да видят, да чуят и да усетят " зъболекарска машинка" през живота си, но редовно се виждат с техния зъболекар. Всичко това е постигнато с профилактика, отговорност към личното си здраве и информираност, екипна работа между стоматолозите и пациентите. Това е нашата цел.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама