Протести днес срещу насилието над жени в България


Протести днес срещу насилието над жени в България
Снимка: iStock

Колективът "Феминистки мобилизации" организира серия от протести днес, Международен ден срещу насилието над жени. Целта е привличане на вниманието на институциите и обществеността по отношение на задълбочаващия се проблем с насилието, основано на пола. Акцията и тази година се провежда под надслов "Нито една повече", като протестни действия ще има в четири града - София (18.30 часа пред Съдебна палата), Варна (18.30 часа пред Апелативен съд), Велико Търново (18.30 часа пред Съдебна палата) и Стара Загора (16 часа пред Съдебна палата).

Исканията, отправени към българските институции, обхващат 10 точки, фокусирани върху физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие. Исканите мерки адресират и зачестилите хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ деца и жени, сериозните пропуски в законодателството спрямо насилието срещу жени, както и бедността, неравенството и ниското заплащане за работниците на първа линия в борбата с пандемията, повечето от които жени.

За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Досега през 2021 повече от една жена губи живота си всеки месец заради насилие. Една е прекалено много. Нито една повече!

Исканията на протеста не са насочени само към властимащите, но и към цялото общество. Тук женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани вместо осъждани. Да биеш децата си за много се равнява на изконна семейна ценност. На жените, преживели насилие, нерядко им се казва да се върнат при насилника си, насърчавани са да си мълчат и да търсят вината у себе си. Всички социални услуги са в разпад и това поставя най-уязвимите хора – бедните жени, жените с увреждания, жените от ромски произход, мигрантките, транс жените, цветнокожите жени, секс работничките – в още по-голяма опасност от насилие.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама