Родителските техники, които не са се променили от каменната ера


Родителските техники, които не са се променили от каменната ера
Снимка: iStock

Човешката раса е изминала дълъг път от рудиментарните нужди на каменната ера. И все пак някои неща никога не се променят, като любовта на един родител към детето. Инструментите на родителството са се променили, разбира се, но инстинктът остава същият. Днешните деца може да рисуват върху красиви арт подложки и електронни таблети, но всичко е започнало с мека глина и пещерни рисунки. Ето кои са родителските техники от каменната ера, които в същината си са останали същите.

1. Запълваме свободното им време с рисуване

Често използваме изкуството като инструмент за обучение на децата, за да им помогнем да изразят не само своята креативност, но и чувствата си. Днес разполагаме с книжки за оцветяване и милион пастели, моливи, боички и т.н. Но дори децата от каменната ера са били насърчавани да рисуват, както е видно от пещерното изкуство, открито във Франция. Вдлъбнатините, открити в тези пещери, показват, че децата са били насърчавани да прокарват пръстите си през мека глина, правейки кръстосани линии, зигзаги и завихряния. Всъщност, една от камерите, открити в тази огромна пещерна система, е богата на детски рисунки, което е накарало експертите да вярват, че праисторическите деца са посещавали нещо като детска градина.

2. Кърменето е все по-желано и удължавано

Много майки практикуват дълго кърмене днес, оставяйки децата да сучат до 2 и дори 3-годишна възраст. Някои практикуват отбиване, водено от бебето, което означава, че самото то трябва да реши кога се е наситило. Оказва се, че жените, които правят това, просто се връщат към корените си. Майките от каменната ера са кърмели до 3 или 4-годишна възраст, което е довело до по-добро развитие на мозъка, по-добър имунитет и естествената еволюция.

3. Носим ги в слингове и ергораници

Бебетата не обичат да бъдат оставяни сами, но както знаем, всички майки имат цял куп домакински задължения. Едно просто решение, за да бъде бебето щастливо, а майката ползотворна е носенето в слинг или раница. Днес разполагаме с всякакви варианти за бебеносене. Вярвате или не, има много доказателства, че праисторическите родители също са носили бебетата си, когато са обикаляли на лов или са вършели нещо друго. Освен това, по този начин са предпазвали бебетата от многото хищници наоколо.

4. Социализираме ги с други деца

Днешните деца имат всякакви играчки, но нищо не може да замени контакта с други деца. Алтернативни образователни системи, като Монтесори и Уолдорф, насърчават играта на различни възрасти. И точно така са се разбирали праисторическите деца. Училището е било за деца от всички възрасти, които са се събирали, за да играят с „играчки” - инструменти и оръжия.

5. Оставяме ги при баба им

Макар в днешните все по-отдалечени семейства децата да не прекарват толкова време със своите баби и дядовци, колкото в близкото (а и далечното) минало, това все пак е останало като родителски похват. Още в праисторически времена възрастните хора, които не са били толкова активни в лов и събиране на храна поради възрастта си, са се грижили за децата в своята семейна общност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама