В безопасност ли е детето ви в интернет?


В безопасност ли е детето ви в интернет?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Живеем във време, в което дигиталният свят се развива с невъобразими темпове. И ако в близкото минало детството преминаваше в игри с приятели навън, съвременните деца прекарват голяма част от времето си пред компютъра. Mакар да са пред очите на родителите, децата невинаги са защитени – виртуалният свят далеч не е безопасно място. Днес майките и бащите са изправени пред отговорността да поставят граници и да напътстват децата си в мрежата. Затова е необходимо да знаят какво прави тяхното хлапе в интернет, до каква информация има достъп, как използва социалните мрежи, чатовете, блоговете...

Развиващите се буквално пред очите ни технологии са мощно средство, което променя облика на образованието, бизнеса и обществото. Пряко засегнати от тези промени са подрастващите; възрастта, на която децата започват да ползват интернет, пада значително през последните години. Правят ли достатъчно родителите, за да ги защитят? „В безопасност ли е дето ви в интернет?“ на Памела Уитби дава отговор на родителските страхове, свързани с онлайн пространството на ясен и разбираем език. Авторката разкрива какви заплахи дебнат младите в мрежата; що е кибертормозът и киберагресията; що е то кражба на идентичност; доколко ограничен е достъпът до страници с неподходящо съдържание, събирането на лични данни, онлайн измамата, разговорите с неподходящи и опасни хора.

В ценното ръководство са разгледани и вредите, които могат да бъдат нанесени върху физическото и емоционалното здраве на децата. Наред с това родителите могат да получат полезни указания за безопасност, които на практика да им помогнат да защитят подрастващите потребители на интернет. Книгата съдържа и речник с най-използваните термини в онлайн пространството.

Памела Уитби подчертава, че въпреки влиянието на училището и социалната среда, водеща си остава ролята на семейството: „Когато става въпрос за предаване на посланието за безопасността в интернет, родителите играят главната роля. Може невинаги да изглежда така, но децата действително възприемат това, което родителите им говорят.“

Изданието дава отговор на наболелия през XXI век: въпрос как да отглеждаме децата си в информационната ера? Книгата дава изчерпателна информация за кибер пространството, помага на родителите да създадат дигитална грамотност у децата, основаваща се на практически съвети и взаимно доверие. 

Най-необходимите условия за онлайн безопасност:

• Пази личните си данни неприкосновени – никога не давай адреса на електронната си поща, физическия си адрес или телефонния си номер на някого, на когото не вярваш напълно.

• Никога не споделяй пароли, дори и с най-близките си приятели.

• Редовно сменяй паролите си.

• Използвай различни пароли за всяка услуга, която ползваш, и ги съхранявай на сигурно място.

• Знай, че не всеки, с когото се запознаваш в интернет, е такъв, за какъвто се представя. Има хора, които се правят на по-стари или по-млади. отколкото са. Някои може да твърдят, че са знаменитости, а да не са.

 • Помни, че трябва да се отписваш, след като си използвал някакво устройство.

• Не публикувай в интернет свои провокативни снимки и се съветвай с другите, преди да публикуваш тяхна снимка – ако баба ти не бива да чете или да вижда това, вероятно е най-добре да си остане само за теб.

• Не използвай нелегални сайтове за споделяне на файлове, за да сваляш музика или филми – това е криминално деяние.

• Никога не отваряй прикачен файл, имейл или линк, ако не си сигурен от кого е.

• Финансовата информация (за кредитни карти, „Пейпал“ и др.) може да бъде използвана само с изрично позволение на родителите. За да добавят още едно ниво на сигурност, те трябва да се регистрират в системи за потвърждение като „Код за сигурност“ на „Мастъркард“ или „Проверено от Виза“ с парола, която само те знаят.

• Мисли, преди да публикуваш нещо, и бъди любезен с другите, които са онлайн – златното правило е, че не бива да публикуваш нещо, което няма да ти е удобно да кажеш лично на някого или което не би искал да кажат за самия теб.

• Мисли много, много внимателно, преди да приемеш покана за приятелство от непознати или да се срещнеш на живо с някого, с когото общуваш онлайн.

 

Уитби е британски независим журналист. Сътрудничила на водещи медии като Би Би Си и „Обзървър“, широката сфера на интересите й се простира от политическата сцена до колоритните пътешествия в различни краища на света. Настоящото издание е плод на обширните й проучвания сред децата, техните родители, различни институции и личности, свързани с проблема.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама