Защо някои майки не се влюбват в бебетата си от пръв поглед


Защо някои майки не се влюбват в бебетата си от пръв поглед
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че раждането на дете е най-щастливият момент в живота на една жена, около 20% от новите майки не чувстват тази специална връзка с новороденото си в момента, в който го зърнат и гушнат за първи път. Няма причина да се чувствате виновни за това, защото понякога просто отнема време. Един ден този малък вързоп радост ще ви заслепи с беззъба усмивка, която ще разтопи сърцето ви и мощната връзка ще се появи сякаш свише. Ето кои са възможните причини някои майки да не усетят мигновената искра и прилив на любов, когато видят за пръв път своето детенце.

1. Всичко е различно

Жестоката истина, че старият живот вече е само спомен, може да удари жената изневиделица. Вече сте майка и това несъмнено променя отношенията ви с другите, самоличността и бъдещето ви. Може да се чувствате загубени и обзети от страх, защото толкова много неща са се променили само с едно събитие.

КЛЮЧОВИ ЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ ТОКСИЧНИ РОДИТЕЛИ

2. Може да изпитват „бебешка тревожност”

Бебешката тревожност е, когато жените се чувстват мрачни и тъжни след раждането, а истината е, че около 4 от 5 майки страдат от това. Обикновено трае до 2-3 седмици, но ако продължи по-дълго, това може да е признак на следродилна депресия и трябва да се говори с лекар за това. Как се получава? Следродилният хормонален дисбаланс, в комбинация с нов режим на сън, създават тези тревожни усещания.

3. Не могат да се отърсят от болката

На някои майки им отнема повече време, за да се възстановят от болката и изтощението при раждането. Жените, които са преживели форсмажорни обстоятелства, секцио или са родили недоносено бебче, имат по-ниски нива на окситоцин, което забавя „любовната” им реакция.

4. Страдали са от психични заболявания в миналото

Майките, които имат анамнеза за депресия, психични заболявания, загуба на бременност или са преживели насилие, изпитват големи трудности с чувствата си след раждане. Някои дори могат да страдат от посттравматичен стрес. Всъщност, до 4% от жените развиват подобно стресово разстройство (ПТСР).

5. Очакванията им са различни от реалността

Бъдещите майки имат определени очаквания, но самото преживяване може да е коренно различно, особено ако има усложнения. Например, ще се учудите колко много жени се чувстват виновни и провалени, ако им се наложи да се цезарово сечение по спешност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама