Защо родителите трябва да са по-важни от връстниците


Защо родителите трябва да са по-важни от връстниците
Снимка: iStock

Родителите имат критична важност в живота на децата си, особено в лицето на предизвикателствата, поставени от културата, ориентирана към връстниците. Те трябва да се ангажират активно в изграждането и поддържането на силна, грижовна връзка с тях, поставяйки основата за здравословно развитие и емоционално благополучие на децата си. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

1. Значението на родителската връзка

Основополагащата предпоставка е, че децата трябва да чувстват силна връзка със своите родители или с основните настойници за здравословно емоционално и психологическо развитие.

2. Проблемът с ориентацията към връстниците

Ориентацията към връстниците се отнася до това, че децата се обръщат към своите връстници, а не към родителите си, като основен източник на насоки, ценности и чувство за принадлежност. Докато приятелствата са важни, прекаленото разчитане на взаимоотношенията с връстници може да доведе до проблеми като повишена тревожност, агресия и съответствие с нормите на връстниците, които може да не са в най-добрия интерес на детето.

Вижте още: 4 неща, които никога да не споделяте за децата си в социалните медии

3. Култивирайте силна привързаност родител-дете

Важно е развитието и поддържането на силна, любяща привързаност между родители и деца. Това включва емоционална достъпност, отзивчивост и чувствителност към нуждите на детето.

4. Разбиране на нуждите от развитие

Разпознаването и удовлетворяването на нуждите от развитие на децата на различни етапи е от решаващо значение за подпомагането им да израснат в сигурни, независими и устойчиви личности.

5. Ролята на играта в привързаността

Играта се подчертава като жизненоважен компонент за развитието на силна привързаност родител-дете. Това е начин родителите да се свържат, да общуват и да разбират децата си.

Вижте още: Полезно за всеки родител: Как да възпитавате щастливо дете

6. Противодействие на културата на ориентация към връстници

Хубаво е да възвърнете естествената си роля в живота на децата си, като леко ги освободите от нездравословните зависимости от връстници и възстановите връзката родител-дете.

7. Справяне с предизвикателствата на технологиите

С възхода на социалните мрежи и смартфоните натискът и влиянието от връстници се засилиха. Ограничете употребата им и насърчете децата да имат повече връзки в реални живот.

8. Значението на общността

Изграждането на подкрепяща общност, която споделя подобни ценности, може да засили родителското влияние и да осигури по-широка мрежа за подкрепа както за родителите, така и за децата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама