6 неподозирани употреби на минералното олио


6 неподозирани употреби на минералното олио
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че минералното олио може да се използва за лечение на редица ежедневни оплаквания - от суха кожа до лющещ се скалп? Да, това може да се окаже един от най-универсалните продукти във вашия арсенал за красота. Но преди да се гмурнем в безбройните употреби на този продукт, какво представлява той?

Минералното олио е естествен страничен продукт от производството на петролно масло, така че определено не получава еко печат. Въпреки това, науката доказва, че през последните години то е несправедливо пренебрегвано. Ето защо си заслужава да го имате у дома и за какво можете да го ползвате.

КАКВО КАЗВА ЗА ВАС ЛЮБИМИЯТ ВИ ПАРФЮМ

1. Успокоява изгаряния и кожни раздразнения

Минералното олио е омекотяващо средство и когато се прилага локално, създава бариера върху кожата, която блокира влагата и защитава роговия слой. Като такъв, той може да се използва по същия начин като вазелина, за да насърчи заздравяването на леки изгаряния и да сведе до минимум белезите, поддържайки засегнатата кожа мека и хидратирана.

2. Против подсичане

Вече разбрахте, че минералното олио създава защитна бариера върху кожата, така че не би трябвало да е изненадващо, че предотвратява появата на подсичане при бебета, но и успокоява съществуващото такова. Всъщност, ще намерите минерално олио,включено в етикета със съставките на много популярни бебешки кремове за обриви.

3. Омекотява напукани пети

Когато кожата на краката ви изсъхне и започне да се напуква, това може да причини много дискомфорт. Щетите също са доста трудни за възстановяване. Решението? Минерално олио, което действа както действа балсамът на сухите краища на косата.

4. Облекчава запека

За щастие, не е нужно да посягате към стимулиращи лаксативи, за да получите облекчение от констипацията. Когато се приема перорално, минералното олио е безопасен и ефективен начин да “задвижите” перисталтиката. Имайте предвид обаче, че то може да попречи на усвояването на важни хранителни вещества и лекарства, така че не прекалявайте с употребата му.

5. Лекува пърхот

Пърхотът е резултат от суха, лющеща се кожа на скалпа и за капак може и да сърби. Клиниката Майо препоръчва минерално олио като лечение за омекотяване на скалпа. Всъщност, то влиза и в състава на редица балсами и маски.

6. Отстранява ушна кал

Да, минералното олио може да се използва и в ушите. Ако поставите няколко капки директно в ушния канал, това ще омекоти мръсотията и ще улесни премахването на натрупванията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама