Звезди дариха милиони в помощ на стачкуващите актьори


Звезди дариха милиони в помощ на стачкуващите актьори
Снимка: Getty Images

Стачката на актьорите навлиза в четвъртата си седмица, като много популярни имена я подкрепиха, а някои, сред които Джордж Клуни и Скалата, дори дариха средства в помощ на стачкуващите.

Стачката на Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA) и другата стачка на филмовите и телевизионни сценаристи, започнала през май заради заплащането и заплахата от изкуствен интелект, спряха производството на филми и телевизионни предавания в САЩ.

Холивудската "двойна стачка" на сценаристите и актьорите - първата от 1960 г. насам - струва на развлекателната индустрия и на калифорнийската икономика по няколко милиона долара на ден, както и на стачкуващите синдикалисти - техните заплати.

"Няма да приемем работата ни да бъде отнета и дадена на роботи", каза Брайън Кранстън, споделяйки притесненията си от изкуствения интелект пред многобройната тълпа от стачкуващи и поддръжници, събрали се на площада в сърцето на театралния квартал Бродуей в края на юли.

Вижте още: Популярен певец потвърди: Отново ще бъда жури в “Като две капки вода” (СНИМКИ)

Много известни и богати холивудски имена решиха да подкрепят стачкуващите, като дарят по 1 млн. долара или повече във фонда за подпомагане на актьорите на фондацията SAG-AFTR. Сред тях са Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Мат Деймън, Леонардо ди Каприо, Дуейн Джонсън - Скалата, Никол Кидман и Джулия Робъртс.

Фондацията вече е събрала повече от 15 млн. долара, с които ще бъдат подпомогнати хиляди начинаещи актьори, които изпитват финансови трудности.

"Развлекателната индустрия е в криза и в момента фондация SAG-AFTRA обработва повече от 30 пъти повече от обичайния брой молби за спешна помощ", казва в изявлението Кортни Б. Ванс, президент на фондацията.

Вижте още: Концерт на Тейлър Суифт предизвика земетресение

Програмата за помощ на организацията има за цел да "гарантира, че изпълнителите в нужда няма да загубят домовете си, ще имат възможност да плащат за комунални услуги, да купуват храна за семействата си, да купуват животоспасяващи рецепти, да покриват медицински сметки и др.", каза Ванс.

Заради стачките бяха замразени снимките на филмови продукции, бяха отменени премиери, а тазгодишните награди "Еми" бяха отложени от септември 2023 за януари 2024.

Профсъюзите настояват за по-високото заплащане в ерата на стрийминга и заплахата, която представлява изкуственият интелект за кариерата и бъдещото препитание на членовете им, докато студията твърдят, че трябва да намалят разходите, за да се справят с икономическия натиск.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама