Как да възстановим фигурата си след раждане


Как да възстановим фигурата си след раждане
Снимка: iStock/Guliver

Много млади майки започват да се притесняват за тялото си след раждане. Мотивите за отслабване могат да бъдат различни: искате да се чувствате по-подвижни и весели или просто да влезете в старите си дънки. Нека да поговорим за това кога можете да започнете да спортувате и защо това е важно не само за фигурата на младата майка, но и за нейното здраве.

След раждане физическата активност е особено важна

След раждане жените трябва да укрепят мускулите си, тъй като основните коремни мускули са разтегнати и могат да се разделят чрез образуването на неприятни състояния в областта на корема. Това се счита за норма по време на бременност, но трябва да възстановите силата и еластичността на мускулите, защото те играят важна роля за поддържането на гърба и таза. Колкото по-голямо и по-тежко е детето, толкова по-мощни и развити мускули са необходими.

Кога да започнете да спортувате

Няма значение дали сте родили естествено или чрез цезарово сечение - отидете на лекар 6 седмици след раждането. Попитайте дали можете да спортувате. В противен случай можете да си навредите, ако започнете да тренирате твърде рано.

Какво трябва да знаете за тренировките

Най-важните тренировки, които можете да възобновите веднага след раждането, са упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Великолепно сърдечно-съдово натоварване на тялото е и ходенето. И можете да го направите заедно с бебето. Просто не започвайте веднага с двучасови разходки с бързо темпо, без джогинг. Пилатес и йога за младите майки също са подходящи.

Правилно хранене 

Не забравяйте, че правилното хранене е важно не само по време на бременност, но и след раждане. А фактът, че майката трябва да се храни за двама, е заблуда. Не пренебрегвайте закуската, яжте 4-5 пъти на ден на малки порции. Избягвайте сладкишите, висококалоричната храна и пърженото. Добавете към менюто си плодове и зеленчуци, пийте вода.  Консултирайте се с вашия лекар кои храни трябва да бъдат елиминирани изцяло и кои от тях, богати на хранителни вещества и витамини, трябва да се добавят към менюто.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама