5 храни, от които затъпяваме


5 храни, от които затъпяваме
Снимка: iStock/Guliver

Тези, които искат да поддържат мозъка си в активно състояние, както и да се предпазят от ранна деменция, е важно не само постоянно да го упражняват, но и правилно да се хранят. Колкото и да е странно, има доста храни, чиято редовна употреба ни прави по-тъпи - в буквалния смисъл на думата. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете възможно най-бързо!

Растителни мазнини

Все още ли пържите в слънчогледово или рапично масло, мислейки, че са по-здравословни от маслото? Изследване през 2017 г. потвърди пряката връзка между редовната консумация на мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледово и рапично масло) и повишен риск от развитие на нарушения на паметта и болест на Алцхаймер. Подправяйте салатите си със зехтин, а за пърженето е по-добре да използвате животински мазнини.

Риба тон

Рибата тон е шампиони сред храните, съдържащи живак. Този елемент е в състояние да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са опасни за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи нива на живак в кръвта си имат 5% по-ниска когнитивна функция на мозъка.

Храна, пържена във фритюрник

Първо, при това пържене най-вероятно се използва слънчогледово, рапично или кокосово масло. И второ, такава мазна храна води до развитието на възпалителни процеси в мозъка. Искате ли да останете умни и активни по-дълго? Приготвяйте храната си на скара, печете, варете - но не пържете!

ПРЕКАЛЯВАНЕТО С ТЕЗИ ХРАНИ ВОДИ ДО ХАЛЮЦИНАЦИИ

Сладки напитки

Редовната употреба на сладки газирани напитки, подсладени сокове и дори редовната консумация на чай със захар може би за кратко повишава енергията ни и мозъчната активност, но трябва да плащате за това с повишен риск от възпалителни процеси. Те от своя страна водят до намаляване на когнитивните функции и дори до деменция. По-добре преминете към чай и кафе без захар.

Алкохол

Според изследователите няма абсолютно безопасна доза алкохол за здравето. Дори чаша червено вино на седмица може в крайна сметка да се окаже вредна. И, разбира се, определено не трябва да пиете алкохол в големи дози - той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-лошо работи мозъкът ни.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама