6 неща, които трябва да знаете за зеления чай


6 неща, които трябва да знаете за зеления чай
Снимка: iStock/Guliver

Зеленият чай е изключително подходящ за отслабване. Ежедневното му пиене има много доказани ползи за здравето. Но как действа? Колко чаши трябва да пиете на ден, за да свалите излишните килограми? Тази статия отговаря на всичките ви въпроси:

1. Има малко калории

Чаша зелен чай съдържа само 2 калории и 0,47 г въглехидрати. Това е натурална напитка, на която са необходими само 5-7 минути, за да се приготви. Има освежаващ вкус и подмладяващ ефект, когато е приготвена по правилния начин.

2. Съдържа полезни катехини

Зеленият чай съдържа полифеноли, известни като катехини. В него има четири вида катехини - епикатехин (ЕС), епикатехин-3 галат (ЕКГ), епигалокатехин (EGC) и епигаллокатехин-3 галат (EGCG). Обикновено зеленият чай, приготвен за 3-5 минути, съдържа около 51,5 до 84,3 мг/г катехини.

Катехините помагат за понижаване на коремните мазнини, общия холестерол, кръвната захар и нивата на инсулин в кръвта. Учените смятат, че зеленият чай потиска гените, които стимулират синтеза на мазнини и предизвиква липолиза (разграждане на мазнините).

3. Съдържа кофеин

Наред с катехините, зеленият чай съдържа кофеин, който изгаря мазнините. Кофеинът влияе на енергийния баланс чрез увеличаване на енергийния разход (изгорени калории) и намаляване на приема на енергия (консумация на храна). Повишава термогенезата и окисляването на мазнините. Проучване потвърждава, че удвояването на приема на кофеин помага за намаляване на теглото с 22%, ИТМ със 17%, а мастната маса с 28%. Приемът на кофеин преди упражнения също помага за увеличаване на загубата на мазнини от тялото.

ТЕЗИ ХРАНИ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ИЗГОРИТЕ ПОВЕЧЕ КАЛОРИИ

4. Подобрява метаболизма

Зеленият чай е полезен за ускоряване на метаболизма. Катехините са антиоксиданти, които улесняват отделянето на токсини от тялото. Това от своя страна помага за намаляване на оксидативния стрес и риска от метаболитен синдром. Пиенето на зелен чай спомага за подобряване на метаболизма на мазнините с 12%.

12-седмично проучване показа, че консумацията на зелен чай може да подпомогне окисляването на мазнините дори когато сте на диета с високо съдържание на въглехидрати. Зеленият чай действа като индуцира термогенезата, окисляването на мазнините, отделянето на мазнини и инхибира абсорбцията на мазнини.

4 ЕФИКАСНИ НАЧИНА ДА ЗАСИЛИМ МЕТАБОЛИЗМА

5. Потиска апетита

Освен, че увеличават окисляването на мазнините и намаляват усвояването им, катехините в зеления чай и кофеинът също потискат апетита. Шведски учени откриха, че консумацията на зелен чай може да помогне за повишаване нивото на ситост. Напитките, съдържащи катехини от зелен чай, кофеин и диетични фибри, спомагат за потискане на апетита.

6. Редуцира мазнините в областта на корема

Коремната мазнина е често срещан проблем в наши дни. Освен това повишените коремни мазнини са свързани с диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Изследвания потвърдиха, че катехините в зелен чай помагат за намаляване на мазнините в областта на корема. Напитката също улеснява намаляването на талията при възрастни хора с метаболитен синдром.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама