Емоционално хранене - как да спрем да ядем, когато сме тъжни?


Емоционално хранене - как да спрем да ядем, когато сме тъжни?
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да хапвате бисквитки толкова неангажиращо, само за да откриете, че сте изяли цялата кутия? А когато имате спор с партньора, посягате ли към кутията със сладолед или пликчето с чипс? Ако се чувствате самотни след раздяла, намирате ли утеха в чинията със спагети?

Ако отговорът на всички тези въпроси е "да", не сте сами. Емоционалното хранене е сериозен проблем, който според експертите може да е отговорен за 75% от случаите на преяждане. Когато изпитваме чувство от негативния спектър, често се опитваме да "запълним" този енергиен център с храна, за да компенсираме емоциите си.

Както знаете, любовта стимулира някои хормони и невротрансмитери, като допамин, ендорфини, окситоцин и серотонин. Когато ядем храни, богати на въглехидрати, успяваме да заблудим мозъка си, че всички тези хормони са в тялото ни.

Ако установите, че се поддавате на емоционалното хранене, има стъпки, които можете да предприемете, за да си помогнете да преодолеете зависимостта към храната.

1. Бъдете наясно защо ядете

Всички експерти са съгласни, че първата стъпка към борбата с емоционалното хранене е да осъзнаете, че се храните от емоционален, а не физически глад. Важно е да опитате и да сте обективни относно мотивите си. Гладно ли е наистина тялото ви или се чувствате отегчени, самотни, тъжни и разочаровани?

2. Запитайте се защо го правите

След като осъзнаете, че си имате работа с "емоционално хранене", опитайте се да идентифицирате емоциите си. Прекарайте време с тези неприятни чувства и се оставете да ги усетите наистина. Не бягайте от тях, защото те са ваши и трябва да ги признаете пред себе си.

3. Помислете какво може да направите, за да задоволите вашите нужди

Храната ще отнеме част от това, което ви мъчи, но само за миг. Ако става дума за раздяла, самота или тъга, може би трябва да се обадите на приятел или да поплачете за няколко минути. Ако изпитвате гняв, можете да го трансформирате в енергия за спорт.

4. Планирайте храненията си

Когато се събудите сутрин, обикновено знаете, че днес ще закусите, обядвате и вечеряте - не планирате да ядете цяла кутия бисквити следобед, нали? Опитайте се да слушате истинските сигнали на тялото и да се придържате към график. Пийте много вода, за да останете хидратирани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама