4 мита за грижата за кожата, които ще ви спестят пари


4 мита за грижата за кожата, които ще ви спестят пари
Снимка: iStock

Грижата за вашата кожа не е само суета, a жизненоважен аспект на цялостното здраве. Светът на бялата козметика обаче понякога може да изглежда като скъпо приключение. За да ви помогнем да се ориентирате в тази материя, без да харчите цяло състояние, ние развенчахме някои често срещани митове.

1. Мит: Колкото по-висок е SPF, толкова по-добре

Когато става въпрос за слънцезащитни продукти, изборът на по-висок слънцезащитен фактор (SPF) не винаги е значително по-добър. Експертите обикновено препоръчват използването на поне SPF 30, тъй като той блокира 97% от UVB радиацията. Ако планирате да прекарате продължително време на открито, особено по време на пиковите слънчеви часове (от 10 до 14 часа), може да обмислите по-висок SPF за допълнителна защита след два до три часа.

Вижте още: 5 грим трика за перфектна кожа от гримьора на Бионсе (ВИДЕО)

За справка, SPF 15 блокира около 93% от радиацията, SPF 30 спира 97%, а SPF 50 може да ви предпази от 98%. Тъй като никой слънцезащитен крем не може да осигури 100% защита срещу UV радиация, разликата между използването на слънцезащитни продукти SPF 30 и SPF 50 не е голяма.

2. Мит: Антибактериалният сапун е най-добър за чиста кожа

Чували ли сте някога за антисептичен или антимикробен сапун? Е, това е същото като антибактериалния сапун! Тези антибактериални сапуни имат специална съставка, наречена триклозан или триклокарбан, която не се намира във вашия обикновен сапун и действа, за да изгони бактериите.

Но тук е уловката. Въпреки че успешно се борят с възпаленията и акнето, тези сапуни могат да бъдат малко груби за кожата ви. Те могат да унищожат не само лошите, но и добрите бактерии. Освен това тези добавени химикали могат да премахнат естествените мазнини на кожата ви, оставяйки я суха и някак раздразнена.

3. Мит: Колкото по-скъпо, толкова по-добре

Само защото нещо струва доста пари, не го прави автоматично по-добро или по-ефективно. Експертът посочва, че най-скъпите продукти не винаги са тези с най-голяма научна подкрепа, дори да съдържат „редки“ съставки.

Така че, когато става въпрос за хидратиращи кремове, разликата между достъпна и по-скъпа опция може да се сведе до няколко неща: как се продава, луксозната опаковка, в която идва, и може би някои специални съставки, ексклузивни за скъпата марка.

Вижте още: Най-добрите тенденции при маникюра за пролет 2024 (СНИМКИ)

4. Мит: Био и натуралните продукти са по-добри за вашата кожа

Ако обичате био грижа за кожата, това означава, че вашият продукт трябва да е пълен с растителна основа, която е отгледана и обработена органично. Помислете за растителни екстракти, масла и етерични масла – добрите неща направо от природата. Внимавайте за органичния печат на USDA - ако е там, това означава, че поне 95% от съставките са органични.

Имайте предвид, че дори органичната козметика може да предизвика алергии. Някои ботанически етерични масла, като бергамот заради неговия цитрусов аромат, могат да направят кожата ви супер чувствителна към слънцето, което потенциално причинява неприятни изгаряния. Други често срещани виновници са лайка, лавандула, соя и екстракт от зелен чай.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама