4 причини ноктите ви да се чупят


4 причини ноктите ви да се чупят
Снимка: iStock

Хубавият маникюр няма само естетическо значение. По състоянието на ноктите може да се разбере много за здравето на един човек. Нашите ръце са карта на вътрешните ни органи. Днес ви представяме 4 сериозни здравословни причини, заради които ноктите ви може да са чупливи:

1. Дефицит на желязо

Ако имате вдлъбнати и нацепени нокти, които лесно се чупят или лющят, това може да е знак, че страдате от дефицит на желязо. То е изключително важно, защото участва в синтеза на хемоглобин – молекула, която пренася червените кръвни клетки и кислорода до всички тъкани в тялото, включително и до ноктите.

2. Дефицит на витамини от групата В

Често причината за чупливи нокти се оказва дефицит на витамини от групата В. Те са важни както за доброто състояние на нервната система и мускулатурата, така и за кожата и ноктите.

Вижте още: 5 супер ползи от консумацията на сланина

3. Имунни или кожни проблеми

Хоризонтални или вертикални линейни вдлъбнатини по нокътната плочка могат да се получат в резултат на алергия или имунни и кожни проблеми. Въпреки че и тези промени в ноктите и дефицитът на витамини не са свързани, се препоръчва допълнителен прием на витамин D, като начин за подпомагане на основното лечение.

4. Проблеми със сърцето 

Кръгли, изпъкнали и чупливи нокти често са свързани с проблеми със сърцето или белите дробове. За да изключите сериозни здравословни състояния, е разумно да се прегледате. Разбира се, не изключвайте и възможността просто формата на вашите нокти да е такава.

Вижте още: Жените, които правят тези 3 селфита, остаряват по-бързо

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама