5 грешки, които жените допускаме през лятото


5 грешки, които жените допускаме през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е сезонът, през който жените трябва да се концентрират върху защитата на кожата си от слънце и вода, но за съжаление представителките на нежния пол допускат някои много сериозни грешки през горещия сезон.

Грешка 1: Използваме грешно средство за слънцезащита

Различните видове кожа имат нужда от различен вид слънцезащитен фактор (SPF). Дерматолозите препоръчват във всички случаи да се избира продукт със SPF 15 или по-висок. Много светлите хора, които изгарят лесно и тежко, трябва да използват мазило с висок слънцезащитен фактор - например 30 или дори 50+. Въпреки това числата за обозначението на SPF могат да са подвеждащи - изчислено е, че SPF 50+ осигурява 3 до 4% повече защита отколкото SPF 15.

Грешка 2: Използваме твърде малко слънцезащитен крем

За адекватно покритие на кожата един възрастен човек със "средни" размери на тялото се нуждае от около 30 мл слънцезащитен продукт (приблизително обема течност, който се побира в една шепа) и то при всяко нанасяне. Слънцезащитният крем, лосион или спрей трябва да се нанася поне половин час преди излагане на слънце. Много от тези средства трябва да се ползват отново и след излизане от водата.

Придържайки се към горния съвет, 250 мл слънцезащитен продукт е достатъчен за не повече от 4-5 дни за един човек. Експертите препоръчват нанасянето на такъв продукт дори и през облачните дни.

Грешка 3: Разчитаме само на продуктите за слънцезащита

Твърде много хора смятат, че използването на слънцезащитен крем, лосион или спрей им позволява да стоят на слънце през целия ден без да изгорят.

Но експертите са единодушни: Използването на подобни продукти не осигурява достатъчна защита за кожата при такъв продължителен престой. В допълнение към тях е добре да имаме слънчев чадър и шапка с голяма периферия. Следва да се избягва директното излагане на слънце в часовете между 10 сутрин и 4 следобед, когато ултравиолетовата слънчева светлина е най-интензивна. На практика същото се получава и ако следваме стария съвет да не се показваме на слънце, когато дължината на сянката ни е по-малка от ръста ни.

Грешка 4: Не носим слънчеви очила

Това може да предизвика рак на кожата на клепачите, предупреждават специалисти. Трябва да осигурим надеждна защита за очите си - със слънчеви очила с предпазващи от UV-лъчите стъкла.

Носенето на очила също така помага за намаляването на фините бръчки около очите.

Грешка 5: Хидратацията или по-точно липсата на такава

Жените все по-рядко използват кремове и лосиони в горещини, но с това правят грешката да оставят кожата си суха и нехидратирана. Много е важно да овлажнявате кожата на тялото, да пиете много вода и да ядете плодове и зеленчуци, богати на вода, като краставици и диня например.

Грешка 5: Пропускането на SPF (слънцезащитен фактор) през деня

Ако прекарвате време на открито или дори в колата, трябва да използвате продукти със слънцезащитен фактор ежедневно. Ако мислите, че слънчевите лъчи са вредни само когато сте на плажа, грешите. Когато сте на 20 или 30 години, вредата от слънцето не е толкова видима, с изключение на няколко петънца, които могат да се появят в слънчевите дни. С напредването на годините, обаче, може да забележите петна, които не изчезват или преждевременни бръчки – и двете са знак за вредата от лъчите. За да избегнете това, използвайте SPF 15 всеки ден. Ако обаче сте изложена на силно слънце постоянно, вдигнете фактора до 30 и носете шапка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама