5 неща, които се случват, когато спрете да се гримирате


5 неща, които се случват, когато спрете да се гримирате
Снимка: iStock/Guliver

От толкова време участваме в състезанието за съвършенство, че сме свикнали да рисуваме своята уникалност с дебел слой коректор. Но както се оказва, гримът контролира мозъка ни като марионетка и има определени ползи, дори за психичното ни здраве, ако спрем да го слагаме.

1. Мозъкът спира да разпознава чистото ви лице като „чуждо”

Изследване, проведено от Kanebo Cosmetics, в сътрудничество с учени, е установило, че в моментите преди една жена да нанесе грима си, тя се чувства така, сякаш ще композира чуждо лице. Но след като макиажът е поставен, идва спокойствието, че отново е себе си. Това подсказва, че много жени виждат гримираните си лица като представа за истинското си Аз.

2. Кожата става по-устойчива на слънчевите лъчи

Някои продукти за грим съдържат съставки, които могат да направят кожата ви суха и люспеста. Например, ретинолът се препоръчва да се прилага само през нощта, за да се избегнат потенциалните вреди от слънцето върху кожата. Другата е хидрохинон, която може да се намери в различни фон дьо тени – тя цели по-равномерен тен, но реално прави кожата по-податлива на вредното UV лъчение.

4 ГРИМ ТЕНДЕНЦИИ ЗА ЕСЕН 2020

3. Изглеждате по-млади без усилие

Изследване твърди, че гримът прави жените над 40 години да изглеждат по-млади, но младите жени изглеждат по-възрастни, когато са гримирани. Нещо повече, хората са склонни да асоциират използването на грим със зрялост и нужда да се прикрие „това-онова”, така че когато носим грим, всички подсъзнателно смятат, че сме по-стари, отколкото всъщност сме.

4. Изглеждате по-приятелски настроени

Нанси Еткоф, асистент по клинична психология в Харвард, твърди, че чистото лице изглежда по-надеждно и честно, така че ако искате да будите доверие и да поддържате сърдечни отношения с други хора, гримът се оказва по-скоро враг.

5. Започвате да се чувствате по-уверени

Психолозите казват, че гримът всъщност не е вълшебно хапче за повишаване на нашето самочувствие. Всъщност се чувстваме по-добре не заради самия грим, а заради вътрешното усещане на съвършенство. Но колкото повече време прекарвате без грим, толкова по-рядка нужда имате да посягате към него.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама