6 доказани начина как да се отървете от мазната коса


6 доказани начина как да се отървете от мазната коса
Снимка: iStock

Имате ли проблеми като сърбящ скалп с или по-силно омазняване? Има определени фактори (като тежки продукти, неподходяща калъфка и др.), които могат да увеличат производството на себум, но няма причина да развявате бялото знаме. Ето кои са най-добрите и доказани начини да се справите с мазните корени.

1. Използвайте дълбокопочистващ шампоан

Подходящият шампоан е от съществено значение, за да се отървете от мазната коса. Но използвате ли дълбокопочистващ шампоан поне веднъж месечно?Той е предназначен да премахва излишната мазнина, натрупването на продукти и замърсяванията от косата и скалпа. Ако миете косата повече от 2 пъти седмично, то може да си позволите дълбопочистващ продукт и по-често от веднъж месечно.

2. Четете етикетите

Добра идея е да ограничите някои съставки като силикони, тежки масла, масла, сулфати и мастни алкохоли (т.е. цетилов алкохол и стеарилов алкохол), тъй като те могат да насърчат производството на повече масло и да утежнят косата ви.

Вижте още: Самочувствие до седмото небе: Вижте 7 от по-добрите центрове за лазерна епилация в София

3. Изградете рутина за миене

Най-просто казано, всичко е свързано с изграждането на рутина за миене, която работи за вас. Например, ако имате къдрава, третирана или по-суха коса, трябва да ограничите миенето до два пъти седмично. Но ако имате тънка коса, можете да добавите едно миене бонус.

4. Използвайте сух шампоан

Сухият шампоан може да бъде бърз начин за абсорбиране на маслото и освежаване на косата между измиванията. Удобно е за моменти, когато нямате време или имате нужда от освежаване в движение. Нанесете сух шампоан върху корените, оставете 10-20 секунди да се абсорбира и след това го разнесете с пръсти или гребен.

Вижте още: Искате блестяща коса? Следвайте тези съвети

5. Опитайте сухо четкане

Нашите натурални масла нямат достатъчно време да достигнат краищата, така че корените и средната част на косъма стават много мазни, за разлика от краищата, които са нацепени. Сухото четкане може да изтласка естествените масла от корените до краищата на косата, което ѝ позволява да стане по-здрава. Този метод може също така да помогне за разпределяне на притока на кръв, да намали отделянето и да премахне всякакви заплитания.

6. Изградете рутинна грижа за скалпа

Много хора погрешно смятат, че нанасянето на продукт в скалпа ще засили омазняването. Но не е лошаидея да използвате скраб за скалп или серум - целевият продукт може да направи чудеса за съществуващата ви рутинна грижа за косата. Всяка допълнителна и локална грижа може да увеличи циркулацията, да почисти дълбоко и да насърчи здравия скалп.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама