Игра на аромати: Как да наслоите парфюм, така че да създадете свой аромат


Игра на аромати: Как да наслоите парфюм, така че да създадете свой аромат
Снимка: iStock/Guliver

Да намерите аромат, който ви харесва, е едно, но да изградите собствен характерен аромат изисква много проби и грешки. Парфюмното наслояване (или това, което TikTok-ърите наричат „коктейл с аромати“) съчетава два парфюма, за да създаде персонализиран аромат само за вас. Не сте сигурни откъде да започнете? От началото, разбира се!

Какво е парфюмно наслояване?

Парфюмното наслояване ви позволява да създадете свой собствен персонализиран аромат, като комбинирате два парфюма заедно. Независимо дали търсите проста, или сложна комбинация, изкуството на наслояването ви позволява да изпъкнете с ароматен почерк, който отговаря на вашето настроение и/или естетика. Просто казано, това е забавен подход към аромата, който ще накара хората да се питат: „Какъв е този парфюм?!”

Вижте още: 6 хитри парфюмни трика, с които ще вземете най-доброто от всеки аромат

Как да наслагвате парфюми?

Наслояването на аромати включва нещо повече от пръскане на различни парфюми един върху друг.

Разберете нотките на парфюма

Преди да създадете каквато и да е смес, важно е да знаете ролята, която всяка нотка играе в аромата. Първо, има връхна нотка, която е първото нещо, което ще забележите в един парфюм, обикновено нещо свежо като бергамот, роза или портокал. След това има средна нотка, известна още като сърцето на аромата, която обикновено е по-топла (т.е. жасмин, канела и ябълка). И накрая, има основна нотка (често сандалово дърво, кехлибар и ванилия), която обикновено остава най-дълго и се усеща най-дълго.

@pweedyadele What layering combo will you add to the list? #smellgoodfeelgood #smellgood #smellbougie #perfumetiktok #perfume #fragrance #perfumelayering #layeringcombo #sotd #bodymist #bathandbodyworks #fyp ♬ original sound - Kj lyrics

Придържайте се към подобни аромати в продуктите за тяло

Колкото по-последователни сте в използването на един и същи аромат в рутинната си грижа за тялото, толкова повече ароматът ще изпъква. Например, ако искате да ухаете на ванилия, не се ограничавайте само с парфюм. Помислете за добавяне на сапун, лосион, гел за тяло и/или масло за тяло с аромат на ванилия.

Не пропускайте хидратацията

Говорейки за лосион, ключът към запазването на аромата ви е да поддържате кожата си хидратирана. Опитамалният вариант е да нанесете по-мазен лосион за тяло, преди да сложите парфюм, така че ароматът да полепне по-добре върху кожата ви.

Вижте още: 5 кралски особи и парфюмите, с които са се омъжили

Започнете от най-силния аромат

Започнете да наслоявате аромати от най-тежките към най-леките. Това предотвратява основната нотка с по-тежкия аромат да надвие по-лекия аромат. Освен това ви позволява да играете със съотношението между двете.

Ограничете броя на парфюмите, които нанасяте

Когато наслоявате, препоръчваме да започнете с два аромата. След като сте определили съотношенията, можете да обмислите въвеждането на трети аромат. Това е същото като смесването на твърде много подправки в една супа – често по-малкото е повече.

Какви аромати вървят добре заедно?

След като вече сте разбрали как да наслоявате парфюми, е време да експериментирате с някои аромати.

Аромати, които се балансират взаимно: цитрусови + флорални

Всичко е свързано с прилагането на по-лек аромат (като цитрус) върху по-сладък аромат (като флорални нотки). Свежите цитрусови нотки, смесени със сладки цветя, оставят след себе си по-лек, ободряващ и освежаващ аромат, като същевременно остават верни на сладостта на цветята.

Аромати, които се допълват взаимно: кехлибар + дърво

Тези два аромата се допълват взаимно, защото идват от сходни обонятелни семейства (и двата се считат за топли и опушени нотки). Заедно те засилват подобните си нотки, но добавят ниво на уникалност и изтънченост.

Аромати, които са по-сложни: Роза + дърво

Противоположностите се привличат с тези сладки и опушени нотки. Розата запазва своите горни и сърдечни нотки, но получава предимство от опушеността на дървесните нотки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама