Как да възстановите нарушена кожна бариера


Как да възстановите нарушена кожна бариера
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да нанасяте по няколко слоя козметика - от серуми до ретиноли, само за да се събудите с по-раздразнена кожа, отколкото сте си легнали? Ако е така, може да има едно ключово нещо, което ви пречи да постигнете желания блясък: нарушена кожна бариера. Всъщност, именно бариерата е отговорна за защитата от външни фактори, като химикали и бактерии, и когато е нарушена, тя не попива добев продукти, раздразнена и зачервена е, а понякога може и да сърби.

Причини за нарушена бариера

Няма универсална причина. Нарушената бариера може да бъде причинена от множество неща – външни фактори като агресивни или дразнещи продукти, стареене и липса на грижа за кожата. Генетиката също може да играе роля в здравето на вашата кожна бариера – различни наследствени заболявания причиняват мутации в определени протеини, намаляйки "лепилото" между клетките в най-външния слой на кожата. Ето и как да възстановите нарушената кожна бариера.

Нанасяйте масла

Тъй като естествените ви масла се изчерпват, когато бариерата е нарушена, един от начините да я поправите е като използвате добре формулирано масло всяка вечер. Това ще помогне да осигурите на кожата си влагата, от която се нуждае, за да започне да заздравява.

Използвайте продукти със серамиди

Серамидите са решаващ компонент от горния слой на кожата. Изчерпването им води до загуба на вода и по-висока чувствителност към околната среда. Богатите на серамиди кремове са чудесни за укрепване на структурната бариера на нашата кожа, особено, ако се борите с акне.

Носете слънцезащитен крем

Прекаленото излагане на слънце също може да причини нарушена бариера. Слънцезащитният крем ще предпази кожата ви от разрушаването на ДНК в самите кератиноцитни клетки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама