Как правилно да миете косата си


Как правилно да миете косата си
Снимка: iStock/Guliver

Следвайте тези съвети, когато миете косата си и ще се радвате на нейния блясък и красота:

Не допускайте крайно замърсяване

Специалистите, занимаващи се със здравето на косата, твърдят, че особена вреда причиняват силните замърсявания на кожата на главата, защото в определени групи на образувалият се себум активно се размножават бактерии. В резултат на това кожата на скалпа не може да диша достатъчно, а фоликулите на косъма не получават нужните хранителни вещества. За да избегнете това, не чакайте, докато косата ви придобие мазни отблясъци, а се насочете към душа по-рано.

Не се опасявайте от въздействието на шампоаните

Повечето предлагани продукти са предназначени за честа употреба, така че не трябва да се колебаете, виждайки отбелязана съответната отметка върху опаковката.

Нанасяйте правилно козметичния продукт

Не е необходимо да изливате шампоана директно върху косата, тъй като така ще бъде трудно да се разпредели по цялата дължина. По-добре поставете в дланите си определено количество, разпенете го и внимателно нанесете на главата.

Предварително разресвайте косата

За да се отървете ефективно от излишния себум, замърсявания и остатъци от средства за грижа, разходете се по косата с гребена и едва след това се насочете към душа. По време на измиването трябва да се правят леки кръгови движения като масажирате кожата на главата с възглавничките на пръстите си. Бъдете внимателни, за да не драскате скалпа с ноктите си! Ако имате твърде чувствителен скалп, изберете правилните за вас продукти и средства за разресване (избягвайте четките с остри метални зъбци).

Изберете оптимална температура

Ако използвате при измиването твърде гореща струя, не бива да се учудвате, че косата ви бързо се омазнява. Под въздействието на високата температура мастните жлези повишават активността си и за свежестта трябва да се забрави. За да сияе косата ви дълго време от чистота, изберете температура между 35-50°С според личните си предпочитания, а в края на процедурата изплакнете с хладка вода. Не забравяйте да нанесете маска или балсам за овлажняване и подхранване. Така косата винаги ще изглежда великолепна и жива!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама