Издават писмата на Иван Вазов


Издават писмата на Иван Вазов
Снимка: Българска история

Без съмнение Иван Вазов е най-популярната фигура в историята на българската литература. Творчеството му е събрано в цели 22 тома, но една част от него е относително непозната за българския читател – неговите писма.

Вчера, 22 септември, се навършиха 100 години от смъртта на писателя и по този повод сдружение "Българска история" издава книга с най-интересното от епистоларното му наследство.

Писмата са обособени в 20 раздела, в зависимост от техния адресат, а подборът им е осъществен от един от най-изтъкнатите изследователи на българската литература – проф. д.ф.н. Николай Чернокожев, разказват издателите.

Поместената кореспонденция обхваща всички етапи от живота на Вазов – годините в емиграция; периода, в който той се установява в Източна Румелия; както и завръщането му в София. Тя е разнообразна по своя характер – могат да се срещнат както съобщения в чисто делови тон, така и такива, засягащи личния живот на писателя.

Читателят ще надникне и в работното ежедневие на твореца и ще стане съпричастен с писмата до членовете на неговото семейство и Евгения Марс. Не са пропуснати и специалните послания във връзка с юбилейните му чествания.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама