Кашмир: Защо цените на тези пуловери варират от 30 до 2000 лева


Кашмир: Защо цените на тези пуловери варират от 30 до 2000 лева
Снимка: iStock

Не всеки човек държи да се облича в конкретни марки и брандове, но със сигурност всеки обича добрите сделки, качествените дрехи и висококачествените материи. Като кашмир. Но защо има такава разлика в цените на продукти, изработени от привидно един и същи материал?

Един обикновен, но добре изработен пуловер от най-качествения кашмир в света, може да струва 2000 или повече лева от водещи модни марки. Но можете също така да вземете плетиво от 100% кашмир на среден клас бранд само за 30 лева.

Изработен от най-меката вълна, произведена от определени породи кози (Zalaa Ginst), кашмирът някога е бил запазен за най-богатите фенове на модата. Съпругата на Наполеон Бонапарт е помогнала доста за популяризирането на тъканта. Но през последните две десетилетия нейните фенове скочиха неимоверно и евтините дрехи наводниха пазара.

Кашмирени облекла за близо 1,4 милиарда долара са били изнесени в световен мащаб през 2016 г. спрямо 1,2 млрд. долара през 2010 г., според търговските данни на ООН. Това са пуловери, жилетки и други изделия, възлизащи на близо 5 милиона килограма!

И така, какво прави един пуловер по-добър от друг? Цената зависи от качеството на преждата, къде е произведена дрехата, броя на закупените от марката единици и надценката.

ВИНОВНА ЛИ Е МОДАТА ЗА "БЕЗПОЛОВАТА" РЕВОЛЮЦИЯ

Качеството на суровината често е най-важната. По-дългите кашмирени влакна запазват целостта и вида си за по-дълго време, тоест дрехите запазват своята структура. По-късите нишки кашмир пък водят до образуването на малки топченца върху тъканта. В наши дни производителите често правят дрехите от комбинация от дължини, за да балансират качеството с цената.

Дебелината на преждата, използвана за даден пуловер, определя нейната издръжливост. Така наречената еднослойна прежда е най-слабата и може бързо да доведе до дупки и разтягания. По-висококачествените прежди кашмир обикновено са с дебелина две или три нишки. По-фините и гладки отделни нишки създават по-меки дрехи, но те са рядкост и следователно влизат в горния ценови диапазон.

Кашмирените кози се отглеждат на различни места по света, включително Австралия, Китай и Монголия, но Шотландия и Италия са известни със силния си износ на висококачествен кашмир. Луксозните модни къщи като Loro Piana и Brunello Cuccinelli зависят от експертния опит на своите работници да перат, обработват и усъвършенстват тъканта. Кашмирът, например, отблъсква много багрила. Италия обаче е разработила начини за постигане на силно насищане.

Не всеки производител полага такива грижи. Смесените версии на пуловери от кашмир, които се предлагат днес в повечето вериги за бърза мода, съдържат различни количества тъкан. В някои случаи само 5% от състава е истински кашмир, а останалото е полиестер или найлон.

Уви, не са изключение и продуктите с фалшив кашмир. Понякога състав, обозначен като 100 % кашмир, всъщност съдържа вълна, вискоза и акрил и дори козина от плъх. Индустрията се опитва да възстанови репутацията на тъканта, като обучава потребителите за произхода на материята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама