Почина Пако Рабан, визионер в модата и гений в парфюмерията


Почина Пако Рабан, визионер в модата и гений в парфюмерията
Снимка: Getty Images

Пако Рабан, най-известен със своите парфюми и модни дизайни, почина на 88 години в дома си във Франция. Смъртта му беше потвърдена от Puig, компанията майка на неговите марки, която каза, че той е "белязал поколения с радикалната си визия за мода и неговото наследство ще продължи да живее".

Вижте още: Карл Лагерфелд представи ексклузивна колекция с Дисни (СНИМКИ)

Пако Рабан беше визионер в много отношения. Той остави след себе си уникален отпечатък в историята на модата. В началото на 21-ви век името му беше най-вече синоним на хитови аромати - колкото катастрофални, толкова и пресилени. И все пак неговият смел избор на материали, начинът, по който ги използва, неговата пионерска визия и творческата му свобода са повлияли цяло поколение модни дизайнери.

Франсиско Рабанеда и Куерво е роден на 18 февруари 1934 г. в Пасая, провинция Гипускоа, част от испанската Страна на баските. Той е потопен в света на модата от ранна възраст благодарение на майка си, която работи за Кристобал Баленсиага. След смъртта на съпруга си, полковник при крал Алфонсо XIII, който е застрелян от режима на Франко, тя бяга от Испания с четирите си деца. Те прекосили Пиренеите пеша и пристигнали във Франция, намирайки убежище в Бретан. Рабан израства повлиян както от прагматизма на майка си, отдадена социалистка, така и от шаманизма на баба си, ревностна католичка.

На 17-годишна възраст Рабан се премества в Париж, където учи архитектура в продължение на 10 години в Ecole Nationale des Beaux-Arts, заедно с Огюст Пере, специалист по стоманобетон. „Важна и трудна форма на изкуство, която изисква абсолютна прецизност“, каза Рабан пред френското списание L'Express през 2008 г. Рабан прилага същата прецизност и към моделите, които създава за големи модни къщи, включително Dior , Givenchy и Balenciaga.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама