Тенденциите на 2023: Кадифе


Тенденциите на 2023: Кадифе
Снимка: Getty Images

Във всички колекции за зима 2023 един материал се открои като явен фаворит сред дизайнерите. Не, не луксозна кожа или безопасен деним, а кадифе. Меко и копринено, маслено и плюшено, различно и познато - смачканите кадифени визии на Versace в розово в стил Барби, романтичните и замечтани комплекти на Anna Sui, готическите кадифени рокли на Coach, ексцентричните „течни“ рокли на Schiaparelli. Кадифената тенденция определено се отличава като водеща. Какво провокира този интерес към пищната тъкан?

Вижте още: Как да носите "прозрачния" тренд през 2023

Специалистите смятат, че отговорът на този въпрос се крие в пандемията, когато животът ни стана още по-зависим от екраните. Тогава забелязахме нарастващ интерес към тъканите и материалите, които предлагат текстури и повърхности, които имат сетивно качество. Искахме да поемем по-активна, осезаема роля в живота си. Искахме да докосваме, да усещаме и да си играем с материалите, да изискваме повече от пасивния комфорт, предоставен от манията по анцузи през 2020.

Кадифето традиционно се прави от коприна и е много сложно, трудоемко тъкане. Исторически погледнато, то винаги е било много скъпо и често е било забранявано на хората от средната и по-ниска класа да го носят. И подобно на миналите епохи, сега сме в ерата на модния максимализъм, така че не е изненадващо да видим завръщането на луксозната материя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама