Влиянието на модата върху здравето: Защо трябва да ни пука за химикалите в облеклото


Влиянието на модата върху здравето: Защо трябва да ни пука за химикалите в облеклото
Снимка: iStock

Всеки търговски център, мол и главна улица, пълна с магазини, буквално „жужи“ от превъзбудени дами, тръгнали да търсят последната модна находка или добра сделка. Но начинът, по който масово се поризвеждат тези дрехи, има трайно отрицателно въздействие върху околната среда и личното ни здраве. Пряката причина: химикалите, добавени към багрилата и произведените тъкани и текстил, използвани в ежедневното облекло.

Идеята за устойчива или екологична мода е тема в модната индустрия от десетилетия. Движението, възникнало през 60-те години на миналия век с книгата на американския биолог Рейчъл Карсън „Тиха пролет“, принуди потребителите да се усъмнят във влиянието, което модната индустрия оказва извън естетиката. Книгата на Карсън разкри тържествената реалност, че начинът, по който са изработени нашите дрехи, допринася за широко разпространеното замърсяване, свързано с използването на селскостопански химикали.

И така, каква връзка има токсичността с нашето облекло?

Основан през 2019, за да „упражнява координирана изследователска дейност, съизмерима с предизвикателствата на загубата на биоразнообразие и изменението на климата“, Съюзът на загрижените изследователи на модата (UCRF) е една от движещите сили на модата, изискващи устойчивост в рамките на индустрията за трилиони долари.

UCRF, заедно с други експерти в областта, установяват, че начинът, по който правим дрехите си, има трайни отрицателни ефекти върху околната среда и личното ни здраве.

В доклада на Greenpeace International от 2012 г. „Токсичните нишки: Големият моден шев“ организацията изследва въздействието върху околната среда на марки като Armani, Calvin Klein, Victoria’s Secret и други масови марки. Докладът установил, че тревожен брой от тестваните дрехи имат повишен брой вредни химикали като фталати и нонилфенол етоксилати (NPE). От 141 облекла, тествани като част от разследването, 89 от тях съдържат NPE - вещества, подобни на детергенти, които имат потенциал да доведат до широко разпространено изпускане във водна среда, и азобагрила, широко използвани за обработка на текстил и кожи, които освобождават съединения, причиняващи рак.

Вижте още: 5 трика как да разберете дали бижутата ви са истински, или фалшиви

Влизането на тези химикали в дрехите започва по време на производствения процес. Облекчените разпоредби за използването на тези химикали водят до изхвърляне на отпадъчни води, пълни с химикали, които след това навлизат в обществени водни пътища, като реки и езера. Докладът на Greenpeace продължава с факта, че „неадекватните политики на марките след това принуждават потребителите да станат неволни съучастници в цикъла на токсично замърсяване на водата, когато перат новите си дрехи, тъй като това освобождава тези опасни химикали в техните битови отпадъчни води.“

Страни като Китай, Индия и Етиопия са сред онези, които произвеждат по-голямата част от световното облекло, поради по-евтината цена на труда. През 2020 г. CNN интервюира Ма Джун, един от водещите еколози в Китай, който каза пред CNN, че преди да основе базирания в Пекин Институт по обществени и екологични въпроси (IPE), много реки и езера в Китай - най-големият производител на дрехи в света - са били толкова замърсени, че всъщност са били мъртви, в резултат на което водата, която не е замърсена с бои и химикали, е труднодостъпна за тези общности.

„Всеки сезон модната индустрия променя актуалните нови цветове… всеки път, когато имате нов цвят, използвате повече, нови видове химикали и багрила, пигменти и катализатори,” което по същество отравя водоснабдяването на работници и хората, живеещи до тези текстилни и бояджийски фабрики.

Вижте още: Българският бранд, който облече танцьорите на Бионсе на Renaissance (СНИМКИ)

Как да намалим химикалите от дрехите си?

С нарастващите доказателства за отрицателните и токсични ефекти, които химикалите в облеклото ни оказват върху нашето здраве и това на работниците във фабриките, трябва да променим навиците си на пазаруване. От модернизиране и прекратяване на токсичната „бърза мода“, наблюдава се подем в търсенето на по-устойчиви опции.

През 2021 стана популярен „upcycling“ – купуване на дрехи, които преди са били притежавани, и преработването им в нещо ново. Това се превърна в тенденция в TikTok с творци, които проектират шикозни тоалети от втора ръка евтини дрехи.

Доказано е, че повторната употреба на дрехи намалява количеството отпадъци, свързани с производството на нашите дрехи. Ако тази тенденция на рециклиране продължи, това ще ни позволи да ограничим количеството токсични отпадъци, които се изхвърлят в обществените водни пътища по света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама